Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Παγκόσμιος συναγερμός για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Παγκόσμιος συναγερμός για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους, με τους φόβους για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή να πληθαίνουν.

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 14/4/2024 | 08:22

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε το σύνολο των 200 ιρανικών drones και πυραύλων, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και Βρετανίας, με το IDF έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τους πολίτες που έσπευσαν στα καταφύγια.

Τα περισσότερα drones και πύραυλοι αναχαιτίστηκαν εκτός της χώρας, ενώ προκάλεσαν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ένα 10χρονο κορίτσι στο Νότιο Ισραηλ τραυματίστηκε από θραύσματα.

«Ήταν νόμιμη άμυνα»

Για ενέργεια που εντάσσεται στο δικαίωμα της νόμιμης άμυνάς του για τον βομβαρδισμό στο προξενείο Δαμασκού κάνει λόγο στην επίσημη δήλωσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Πιο αναλυτικά:

«Διεξήχθη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη νόμιμη άμυνα. Η στρατιωτική δράση του Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Η επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή. Είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος, από το οποίο οι ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ!».

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο»

Διάγγελμα προς τον λαό του Ισραήλ απηύθυνε αμέσως μετά την επιβεβαίωση της επίθεσης του Ιράν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο, «αμυντικά και επιθετικά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση.

Πιο αναλυτικά το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού:

«Πολίτες του Ισραήλ,

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για άμεση επίθεση από το Ιράν.

Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό. Το IDF είναι ισχυρό. Το κοινό είναι δυνατό.

Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται δίπλα στο Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη της Βρετανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών.

Έχουμε καθορίσει μια ξεκάθαρη αρχή: Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι κάθε απειλής και θα το πράξουμε ισόπαλα και με αποφασιστικότητα.

Πολίτες του Ισραήλ σας καλώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF.

Μαζί θα σταθούμε και με τη βοήθεια του G-d – μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Αντιδράσεις απ’ όλο τον κόσμο

Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ προκάλεσε την έντονη καταδίκη πολλών ηγετών και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις.

ΗΠΑ

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν και των ενεργούμενών του στην περιοχή είναι ακλόνητη», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο της έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν πως αμερικανικές δυνάμεις ανεπτυγμένες στην περιοχή κατέρριψαν «δεκάδες» drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «σθεναρά» τη «σοβαρή κλιμάκωση» που αποτελεί η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε «να τερματιστούν αμέσως οι εχθροπραξίες αυτές».

Πρόσθεσε πως είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο καταστροφικής κλιμάκωσης σε περιφερειακή κλίμακα», σημειώνοντας πως «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή».

Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου απηύθυνε έκκληση σε «όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους λαούς της από τους κινδύνους του πολέμου».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του Ριάντ για την «κλιμάκωση», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Αίγυπτος

Η διπλωματία του Καΐρου κάλεσε να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας πως «βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλα τα μέρη» προκειμένου να «περιοριστεί η κατάσταση», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου εξάπλωσης της σύρραξης στην περιοχή».

Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως ανέπτυξε βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης «αν ήταν απαραίτητο».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Γαλλία

Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

Γερμανία

«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Ιταλία

Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καναδάς

«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα» τις ιρανικές επιθέσεις, υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ. Η επίθεση, έκρινε, καταδεικνύει «για άλλη μια φορά την περιφρόνηση του Ιράν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη «δέσμευσή» του υπέρ του Ισραήλ.

Μεξικό

Η μεξικανική διπλωματία εξέφρασε μέσω X την «ανησυχία» της για την επίθεση απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί «περαιτέρω κλιμάκωση» που θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες» και προκαλούσε «μεγαλύτερη αστάθεια»

Χιλή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Αλβέρτο φαν Κλάβερεν, έκανε λόγο μέσω X για την «ανησυχία» του Σαντιάγο μπροστά «στη σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Κόσμος Προχτές

Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Κόσμος Προχτές

Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν ‑ Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές

Κόσμος Προχτές

Στην Ταϊβάν έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.000 μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση των 7,2 βαθμών

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Κόσμος Πριν 3 μέρες

Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

314 γερμανικές βόμβες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν στο Ελληνικό

Κόσμος Πριν 4 μέρες

Βρέθηκαν στη διάρκεια εργασιών

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Πριν 6 μέρες

Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Κόσμος Πριν 6 μέρες

Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς ‑ Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη

Κόσμος Πριν 1 εβδομάδα

Ατυπη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό στο Masters του Μόντε Κάρλο πήρε ο Κάσπερ Ρουντ από τον Στέφανο Τσιτσιπά

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.