Τι να φάτε σήμερα: Μελιτζάνες παπουτσάκια
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση 9/9/2019 | 17:43
Θα χρειαστούμε:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για την σάλτσα κιμά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 ξύλο κανέλας
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 αυγό
- πιπέρι
- αλάτι
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Πάμε να τις ετοιμάσουμε:
- Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
- Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.
- Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
Για τη σάλτσα κιμά
- Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά. Τα αφαιρούμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τις μελιτζάνες παπουτσάκια
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
- Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Τι να φάτε σήμερα: Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε γευστική μαρινάδα κρασιού
Food
Πριν 238 εβδομάδες
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ
Food
Πριν 3 μέρες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι
Συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι κυνηγάς τα χρήματα περισσότερο απ`ό,τι θα έπρεπε
Food
Πριν 3 μέρες
Είσαι όλο δουλειά και καθόλου παιχνίδι
Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί
Food
Πριν 4 μέρες
Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες
Tραγανά καλαμαράκια χωρίς να τηγανίσετε
Food
Πριν 6 μέρες
Τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια χωρίς λάδια που θα φτιάχνετε συνέχεια
Λόγοι που ξυπνάς με πρησμένο πρόσωπο
Food
Πριν 1 εβδομάδα