Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Mια μπανάνα στον τοίχο που πουλήθηκε για 120.000 δολάρια

Mια μπανάνα στον τοίχο που πουλήθηκε για 120.000 δολάρια

Δημοσίευση 5/12/2019 | 12:27

Ο ανατρεπτικός εικαστικός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κάτελαν κατόρθωσε για άλλη μία φορά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από τον χαρακτήρα και το μήνυμα ενός έργου του, με τίτλο «Comedian», μια αληθινή μπανάνα, που κόλλησε με μία γκρίζα μονωτική ταινία, στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin του Μιλάνου, η οποία συμμετέχει στην Art Basel Miami Beach.

Ο Ιταλός δημιουργός, που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία του «America», ή αλλιώς γνωστή ως «χρυσή λεκάνη τουαλέτας» (Cesso d’ oro), δηλώνει πως η ιδέα για ένα έργο, εμπνευσμένο από τη μπανάνα του ήλθε στο μυαλό προ ενός έτους.

Έκτοτε όποτε ταξίδευε, έπαιρνε μαζί του μία μπανάνα και την τοποθετούσε στον τοίχο των δωματίων των ξενοδοχείων που διέμενε, πασχίζοντας να εμπνευσθεί. Πραγματοποίησε μάλιστα πολλές εκδοχές της, σε ρητίνη, σε βερνικωμένο μπρούντζο, για να καταλήξει στην ιδέα αυτής καθαυτής της μπανάνας στη φυσική μορφή της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

The talk of the town in Miami right now is Maurizio Cattelan’s “Comedian,” a banana 🍌 duct taped to the wall. Two have already sold for $120,000 at Perrotin 😉 read more, including about the banana my husband, @nnddmmyy, hung on his dorm wall for two years, on Artnet News, link in bio @artnet @galerieperrotin @mauriziocattelan @artbasel #art #conceptualart #banana #sculpture #artbasel #artbaselmiamibeach #artbaselmiami #artfair #artgallery #artwork #whatisart #isthisart #miami #miamibeach #florida #miamiflorida #mauriziocattelan #perrotin #galerieperrotin #artist #bananapeel #ducttape #artnetnews #artcollector #vippreview #artjournalism #artjournalist #openingday #artgallery #gallery #artworld

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sarah Cascone (@sarahecascone) στις

Μόλις ο θεατής ξεπεράσει την αρχική έκπληξη, ξεκινά μία ιστορική αναπόληση στην εικονοποιΐα της Ποπ Αρτ (άλλωστε η εικόνα της μπανάνας που δημιούργησε ο Άντι Γουόρχολ για τον πρώτο δίσκο των Βέλβετ Άντεργκραουντ του Λου Ριντ, είναι η πρώτη σκέψη κι αναφορά που έρχεται στο μυαλό όλων), αλλά και στα πρώτα έργα του ίδιου του Κάτελαν.

Στη συνέχεια, ο θεατής με όχημα το ready made του δημιουργού, αρχίζει πραγματικά να αναρωτιέται για τη θέση και κυρίως την αξία του έργου τέχνης, ιδίως μέσα στο σύστημα νοηματοδότησης και αποθέωσης της δημιουργίας από τον Artworld (κόσμο της τέχνης, όπως θα έλεγε και ο θεωρητικός Άρθουρ Ντάντο) και ιδίως εντός του πλαισίου του χρηματιστηρίου της τέχνης, που αναγκάζει το έργο να γίνει, μοιραία, «θύμα» της ίδιας του της (επιφαινόμενης; προστιθέμενης; ) αξίας.

Για του λόγου το αληθές, η τιμή της δημιουργίας αυτής του Κάτελαν έχει διαμορφωθεί στα 120.000 δολάρια. Για την ιστορία δε, η μπανάνα προέρχεται από ένα παντοπωλείο του Μαϊάμι και η επόμενη δικαιολογημένη σκέψη είναι αν θα υπάρξει (ή πρέπει να υπάρχει) επόμενη καλλιτεχνική (η μη) παρέμβαση στο έργο, όταν η φύση θα πάρει την κανονική της πορεία…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Italian artist Maurizio Cattelan’s contribution to the art world, a sculptural intervention that consists of a banana duct-taped to the wall of French contemporary art gallery Perrotin’s booth at Art Basel in Miami Beach The work, titled Comedian (2019), has been sold for $120,000 Like most of Cattelan’s works, it exists in an edition of three, plus two artist’s proofs, so you can still get one! The banana was bought in a Miami grocery store and can be replaced by the owners of the work as they see fit Any thoughts? 😃💛🍌 . Thanks and congrats! @artsy @galerieperrotin @mauriziocattelan #mauriziocattelan #artbasel #artmiami #miami #contemporaryart #artcontemporain #sculpture #banana #yellow #arte #florida #usa

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johan Lindberg, Arthusiast (@superjoisen) στις

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντίνος Βασάλος και Δημήτρης Αλεξάνδρου έλυσαν on air το beef που είχαν μεταξύ τους

Χτες

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λύνει το beef με τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και μιλάει για τη Dua Lipa

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Ατύxημα στον δρόμο ‑ «Προσγειώθηκε η μπάρα στο κεφάλι μου, έχω πρηστεί»

Χτες

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε το ατύxημα που έπαθε, όταν μία μπάρα «προσγειώθηκε» επάνω της!

Μόνικα Μπελούτσι: «Είμαι 59 ετών, θέλω να γεράσω με ειρηνικό τρόπο»

Χτες

«Το ότι ο χρόνος περνάει σημαίνει ότι είσαι τυχερός που είσαι ακόμα εδώ», επισήμανε η ηθοποιός

Σίντνεϊ Σουίνι: «Είναι άσχημη και δεν ξέρει να παίξει», είπε γνωστή παραγωγός ‑ Η απάντηση της ηθοποιού

Προχτές

Εκπρόσωπος της 26χρονης αντεπιτέθηκε στα αρνητικά σχόλια της Κάρολ Μπάουμ

Είναι η κόρη της Salma Hayek το πιο προνομιούχο κορίτσι του Hollywood;

Προχτές

Η 16χρονη ζει μία πολυτελέστατη ζωή με την οικογένειά της, ενώ είναι κληρονόμος περιουσίας άνω των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ζήτησε από τον Δημήτρη Παπανώτα να αποχωρήσει από το πλατό ‑ Τι συνέβη

Πριν 3 μέρες

`Είναι απόφαση σταθμού λόγω της ανεξαρτησίας και της δεοντολογίας να μη συμμετέχεις στο κομμάτι του Δήμου Βερύκιου`, είπε η Σταματίνα Τσιμτσιλή

Μάρα Δαρμουσλή: «Ας σεβαστούμε και αυτές που κάνουν το φυσιολογικό»

Πριν 3 μέρες

Κάποιοι λένε ότι θηλάζω τον 2χρονο γιο μου γιατί το έχω εγώ ανάγκη, πρόσθεσε

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.