Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η γυναίκα που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι όσο κανείς

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η γυναίκα που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι όσο κανείς

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 17/12/2019 | 12:42

Μια βαρετή πρόσκληση για μια avant premiere μιας ελληνικής ταινίας κατέληξε σε ένα μισοτελειωμένο μπουκάλι ουίσκι, ένα τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα, ένα κρεβάτι που δεν ξεστρώθηκε ποτέ και ένα ξημέρωμα που με βρήκε γεμάτο εκτίμηση για μια γυναίκα που οι νεότεροι δεν θα γνωρίζουν γιατί δεν πήγε σε κάποιο reality show, ασχέτως αν σχεδόν όλοι τραγουδούν δικά της στιχάκια χωρίς να το ξέρουν.

Αυτές τις ημέρες προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία "Ευτυχία", η οποία βασίζεται στη ζωή της πρώτης γυναίκας στιχουργού στην Ελλάδα, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Γεννημένη στην Μικρά Ασία, ξεριζωμένη στο Μεγάλο Διωγμό, η Ευτυχία ήρθε στην Αθήνα με δύο μικρά κορίτσια και την μητέρα της, αφήνοντας πίσω όλα τους τα υπάρχοντα.

Με πτυχίο δασκάλας, οι δικοί της την πίεζαν να εργαστεί σε κάποιο σχολείο, αλλά αυτή έκανε του κεφαλιού της. Ξημεροβραδιαζόταν στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας τους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς, και στα στέκια των ηθοποιών, προσπαθώντας να μπει στους κύκλους τους.

Με θράσος, και λαδώνοντας τον πορτιέρη του θεάτρου, μπούκαρε στο καμαρίνι της Μαρίας Κοτοπούλη για να της ζητήσει ένα μικρό ρόλο στη παράσταση που ανέβαζε. Και τον πήρε, άλλωστε ότι έβαζε στο μυαλό της η Ευτυχία το κατέκτησε, έστω και για  μικρό χρονικό διάστημα.

Ζητάει από τον πρώτο της άνδρα να χωρίσουν, σε μια εποχή που τα δικαστήρια δεν έδιναν το δικαίωμα ούτε να σκεφτεί μια γυναίκα το χωρισμό. Με ειλικρίνεια του λέει ότι πια δεν τον αγαπά και να την αφήσει ελεύθερη. Δεν διστάζει ούτε όταν την απειλεί πως θα της πάρει τα παιδιά της και δεν θα τα ξαναδεί.

Σε όλη της την ζωή η Ευτυχία κάπου ανάμεσα στις πρόβες και τα ατέλειωτα τσιγάρα, γράφει σε όποιο κομμάτι χαρτί βρεθεί μπροστά της στιχάκια και ποιήματα. Η γνωριμία της όμως με τον έρωτα του Βασίλη Τσιτσάνη, έμελλε να της αλλάξει τη ζωή για πάντα. 

Ο Τσιτσάνης βλέπει ότι τα λόγια της έχουν κάτι που μπορεί να μιλήσει στις καρδιές του κόσμου. Της μαθαίνει πως γράφεται ένα τραγούδι, και εκείνη με ένα ξύλινο μολυβάκι και τους καημούς και τα βάσανα που κουβαλάει μας χαρίζει τα μεγαλύτερα ελληνικά τραγούδια.

Οι συνθέτες σκοτώνονται, κυριολεκτικά πιάνονται στα χέρια, για το ποιος θα αγοράσει τα στιχάκια της Ευτυχίας ή της "Γριάς" όπως την αποκαλούν. Το όνομα της συζητιέται παντού. Διαφέρει από τις γυναίκες της εποχής. Κυκλοφορεί σε ταβέρνες, μπουζούκια, λέσχες, καπνίζει σαν φουγάρο, μιλάει σαν ρεμπέτης. Κερδίζει τον σεβασμό όλων, που της φέρονται σαν άνδρα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή οι γυναίκες στέκονταν απλά δίπλα στους άνδρες πάνω στη σκηνή.

Η ίδια ζει μια ζωή στα άκρα. Πουλάει θησαυρούς για 2 και 3 κατοστάρικα, απλά για να πάει να παίξει πόκα. Το μεγάλο της πάθος, η Ευτυχία είναι εθισμένη στα χαρτιά ξοδεύοντας όλα της τα λεφτά. Πολλές φορές πουλούσε ηλεκτρικές συσκευές, για λίγες δραχμές, συσκευές που την προηγούμενη ημέρα είχε χρυσοπληρώσει.

Έχει ξαναπαντρευτεί τον Γιώργη Παπαγιαννόπουλο, έναν αστυνομικό που αγάπησε όσο κανέναν άλλον άνδρα. Ο Γιώργης τη δέχτηκε χωρίς να την αλλάξει, με όλα της τα πάθη και εκείνη του στάθηκε πιστή μέχρι και τη τελευταία στιγμή που πέθανε.

Οι σπουδαίοτεροι συνθέτες, Μανώλης Χιώτης, Στέλιος Καζαντζίδης, Απόστολος Καλδάρας, Αντώνης Ρεπάνης, Μάνος Χατζιδάκις, έντυσαν με μουσική στίχους που τους πήγαινε η Ευτυχία πάνω σε κουτιά από τσιγάρα. Προς τιμήν τους δεν την εκμεταλλεύτηκαν καθώς ξεπουλούσε τα στιχάκια μόνο και μόνο για να μπεί στο καρέ στα χειρότερα καταγώγια της εποχής.

Τις μεγάλες αναποδιές και τις μεγάλες χασούρες πάντα τις αντιμετώπιζε με χιούμορ. Όλες εκτός από μία. Η κόρη της πεθαίνει νέα και η Ευτυχία, συγκλονίζεται. Χάνεται, θρηνεί ακόμα και όταν δεν το δείχνει. "Δύο πόρτες έχει η ζωή", το τραγούδι θρύλος που θα τραγουδιέται όσα χρόνια και να περάσουν, γράφτηκε μετά το θάνατο της Μαιρούλας, της αγαπημένης της κόρης.

Η υγεία της κλονίζεται και στα 79 της χρόνια φεύγει από τη ζωή, ζητώντας από τους αγαπημένους της ανθρώπους να την αποχαιρετήσουν τραγούδωντας και όχι με δάκρυα.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι, η ίδια ποτέ δεν κατάλαβε το μέγεθός της. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ιστορία της ζωντανή για πάντα.

Όσοι μπορείτε να δείτε την ταίνια, επιλέξτε την ανάμεσα στα χολιγουντιανά blockbusters, το οφείλετε στον εαυτό σας και στην Ευτυχία...

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι Ιρλανδοί πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο στην γιορτή του St. Patrick`s Day;

Πριν 1 εβδομάδα

Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Ιρλανδοί;

Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης

Πριν 2 εβδομάδες

Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή

3 επικίνδυνα επαγγέλματα με υψηλές αμοιβές

Πριν 3 εβδομάδες

Και λίγα παίρνουν...

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2024

Πριν 3 εβδομάδες

Η ελληνική κοινωνία, με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και την πλούσια ιστορία της, επηρεάζει τις εμπειρίες και τους ρόλους των γυναικών.

Τι πραγματικά σημαίνει η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου

Πριν 3 εβδομάδες

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Η Κίνα κατασκευάζει το βαθύτερο υπόγειο εργαστήριο στον κόσμο για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης

Πριν 4 εβδομάδες

Είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος του Εθνικού Εργαστηρίου Gran Sasso στην Ιταλία

H βίλα της Avril Lavigne έχει την ωραιότερη θέα

Πριν 5 εβδομάδες

Aν θες μπορείς να την αγοράσεις

Ελληνικός καφές και αναμνήσεις σε παραδοσιακά καφενεία της χώρας

Πριν 6 εβδομάδες

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος

Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Πριν 6 εβδομάδες

Και ενδιαφέροντα facts για τις 14 Φεβρουαρίου

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.