Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

3 συμβουλές από Έλληνες φιλόσοφους για να μειώσεις το άγχος σε δευτερόλεπτα

3 συμβουλές από Έλληνες φιλόσοφους για να μειώσεις το άγχος σε δευτερόλεπτα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση 3/4/2020 | 00:26

Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλων εντάσεων που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 και μία καλή είδηση είναι ότι ένα επεισόδιο του podcast του The Happiness Lab της Dr. Laurie Santos (Αμερικανίδα ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Yale) προσφέρει χρήσιμα tips για να αναδιαμορφώσεις τις αγχώδεις σκέψεις σου με τη βοήθεια των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Σε αυτό το επεισόδιο του podcast, ο Bill Irvine, PhD, φιλόσοφος και συγγραφέας του The Stoic Challenge: A Philosopher’s Guide to Becoming Tougher, Calmer, and More Resilient εξηγεί πως οι φιλόσοφοι της στωικής σχολής περιόριζαν τα αρνητικά συναισθήματα με το να τα “επαναπροσδιορίζουν”, κάτι που τους έδινε τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι πώς έπρεπε να τους κάνουν να νιώθουν.

Αν και είναι πολύ εύκολο να νιώθεις απεγνωσμένος και μετά θυμωμένος όταν τίποτα δε σου πάει καλά, δεν πρέπει να μπεις σε αυτή την διαδικασία. Πρέπει να εστιάσεις σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις, είτε είναι συναίσθημα ή κάποιο χαρακτηριστικό σου, και να προσπαθήσεις να ανασχηματίσεις τις σκέψεις σου. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμο όταν αρχίσεις να το εφαρμόζεις στην καθημερινότητά σου.

“Η στάση σου απέναντι σε καθετί αρνητικό που συμβαίνει μπορεί να έχει έναν βαθύ αντίκτυπο κάθε φορά που θυμώνεις”, λέει ο Irvine στο podcast. “Όταν κάτι κακό σου συμβαίνει, έχεις περίπου πέντε δευτερόλεπτα για να αποφασίσεις πώς θα το επαναπροσδιορίσεις. Τότε όχι μόνο δεν θα θυμώσεις, αλλά μπορεί να το δεις σαν κάτι κωμικό.”

Επομένως, πώς πρέπει να αντιδράσεις σε όλες αυτές τις αναποδιές, προκλήσεις και το καθημερινό άγχος; Αν ψάχνεις να βρεις μια λύση σε όλα αυτά, ακολούθησε τα παρακάτω 3 tips που έχουν να σου προτείνουν οι Αρχαίοι φιλόσοφοι και δε θα χάσεις!

Προσπάθησε να το βάλεις σε ένα κωμικό πλαίσιο

Τώρα που αυτή η κρίση εμφανίζεται μπροστά σου σαν τσουνάμι προσπάθησε να μην τη βλέπεις σαν άμεση απειλή. Βρες τα όποια κωμικά στοιχεία στην κατάσταση που αντιμετωπίζεις, ώστε να μην μπορείς να θυμώσεις.

Αφηγήσου το σαν μια ιστορία

Φαντάσου ότι είσαι στο μέλλον και αφηγείσαι το σήμερα σε κάποιον άλλο. Τώρα, προσπάθησε να κάνεις την ιστορία που αφηγείσαι πραγματικότητα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αυτοβελτιωθείς και να σε κάνει να σκεφτείς πιο λογικά. Οι ερωτήσεις που θα θέσεις στον εαυτό σου για το τέλος της ιστορίας σου θα σου δώσουν και τη λύση στο πρόβλημά σου.

Δες το σαν πρόκληση

Αντιμετώπισε τις δυσκολίες σου σαν μία πρόκληση και ανταποκρίσου! Δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτείς. Δράσε γρήγορα πριν οι σκέψεις σου σε βάλουν σε δεύτερες σκέψεις! “Μόλις αρχίσεις να μπαίνεις σε δεύτερες σκέψεις, αντιμετώπισέ το σαν μία δοκιμασία του εαυτού σου, σαν μία εξέλιξη του χαρακτήρα σου, σαν κάτι που οι Αρχαίοι φιλόσοφοι το προορίζουν για το συμφέρον σου,” λέει ο Irvine. “Και τότε ο στόχος είναι να βρεις μια λύση για αυτό το πρόβλημα και να παραμείνεις ήρεμος και συγκροτημένος.”

Αν πάλι θες να νιώσεις στο μέγιστο τα συναισθήματά σου και βέβαια μπορείς. Εμείς απλά σου προτείνουμε κάποιες λύσεις, των αρχαίων ημών προγόνων, για αυτές τις δύσκολες στιγμές που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Πριν 3 μέρες

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 4 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

Τα ζώδια σήμερα: 24 Μαρτίου

Πριν 5 μέρες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Tραγανά καλαμαράκια χωρίς να τηγανίσετε

Πριν 6 μέρες

Τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια χωρίς λάδια που θα φτιάχνετε συνέχεια

Τα ζώδια σήμερα: 23 Μαρτίου

Πριν 6 μέρες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Τα ζώδια σήμερα: 21 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Σώσε τα μαλλιά σου από την ψαλίδα με 4 κινήσεις

Πριν 1 εβδομάδα

H συνέπεια είναι το κλειδί

Τα ζώδια σήμερα: 20 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Τα ζώδια σήμερα: 18 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Λόγοι που ξυπνάς με πρησμένο πρόσωπο

Πριν 1 εβδομάδα

Μήπως κάνεις ή δεν κάνεις κάποια από τα παρακάτω;

Τα ζώδια σήμερα: 16 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.