Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Τσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Τσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση 6/4/2020 | 17:44

Στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του δεύτερου «κύματος» της επιδημίας της νόσου COVID-19, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του Πρώτου Θέματος, για το τί προβλέπεται για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων και το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης, όπως στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροι, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

Και τα δύο φάρμακα, θα λαμβάνονται από τους υγειονομικούς εργαζομένους καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι λήπτες χημειοπροφύλαξης θα ενταχθούν σε ειδικό Μητρώο για την καλύτερη παρακολούθησή τους, ενώ ανά τακτά διαστήματα θα δίνουν πληροφορίες για την υγεία τους.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ειδικό πρωτόκολλο της προφυλακτικής αγωγής έχει ήδη αρχίσει να απευθύνεται στο προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύουν κρούσματα COVID-19 (με έμφαση σε όσους έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με πιθανά ή πραγματικά κρούσματα), των Κέντρων Υγείας για τον κορωνοϊό και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς εκτιμάται ότι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν. Εκτιμάται ότι, οι πρώτοι υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν προφυλακτική θεραπεία τις προσεχείς ημέρες.

Τσιόδρας: Έξι νέοι θάνατοι, 20 νέα κρούσματα

Περισότερα από 1.289.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και πάνω από 70.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, παγκοσμίως. Πάνω από 582.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν το 45% των κρουσμάτων, ενώ υψηλά ποσοστά θανάτων καταγράφονται στη Γαλλία και ιδιαίτερα στα γηροκομεία της χώρας.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.755- πρόκειται για το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού να φτάνει πλέον τα 79. Παράλληλα, έχουν διενεργηθεί 26.143 έλεγχοι, ενώ 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι (19 γυναίκες, 71 άνδρες).

Από το σύνολο των ασθενών σε ΜΕΘ το 79% είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι τα 65 έτη. Οι επτά στους δέκα (71%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά 269 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οι 361 είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ άλλα655 κρούσματα αποτελούσαν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους που σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά τον ανθρώπινο φόβο έγιναν δωρητές μυελού των οστών, λέγοντας μάλιστα, ότι σε μία περίπτωση ο δότης είναι συμβατός με ένα παιδί από την Τουρκία.

Γιατί νοσούν σοβαρά και νέοι άνθρωποι

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στα περιστατικά νέων ανθρώπων που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό και αναφέρθηκε σε δεδομένα τελευταίων ερευνών για τους νέους που ενδέχεται να νοσούν σοβαρά.

Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού, όπως είπε.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία, όπως ανέφερε.

Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής, είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.

Η κορύφωση της επιδημίας

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι παρατηρείται ένα «φρένο», που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και γι' αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα κύμα που μπορεί να το μετριάσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμετωποι και με δεύτερο κύμα, χρειάζεται προσοχή και μελέτη. Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε.

-Πώς θα αρθούν τα μέτρα, θα δεχόμαστε τουρίστες; Θα ελέγχονται;
-Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες. 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε πρώιμη της συζήτηση.

-Η ανάσχεση της διασποράς θα έχει χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας; Εχουμε εξασφαλίσει μοριακά τεστ όπως άλλες χώρες;

-Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας.

-Οι δημόσιες δομές ήταν ανεπαρκείς ούτως ή άλλως, επιδεινώνεται η θέση ασθενών, χρονίως πασχόντων. Γιατί δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό και ιδιώτες γιατροί, γιατί δεν προσλαμβάνονται γιατροί;

Τα νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά, αντιμετωίζουν έκτακτα και επείγοντα, είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι πλέον λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 300 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες διαθέσιμες. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις απάντησε ότι στη μάχη για τον κορωνοϊό.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Μπουνιές για μια selfie! Τουρίστες έστησαν καβγά σε υψόμετρο 4.680 μέτρων

Χτες

Tουρίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην άκρη πλατώματος για να έχουν το καλύτερο δυνατό φόντο για τη selfie τους

Γεωργία – Ελλάδα: Αποκλείστηκε η Εθνική

Προχτές

«Έσβησε» το όνειρο στα πέναλτι

Μακελειό στη Μόσχα: Τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν ‑ Πατέρας και δύο γιοι κατηγορούνται για συνέργεια

Προχτές

Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές για να ανακρίνουν τις οικογένειες των συλληφθέντων

Ένας 15χρονος έσωσε πάνω από 100 άτομα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

Πριν 3 μέρες

«Είχαμε μια ενημέρωση πριν από μια εβδομάδα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι, ήμουν προετοιμασμένος για αυτό»

Σκληρές εικόνες από άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με ηλεκτροσόκ και κόψιμο αυτιών

Πριν 3 μέρες

Η μέθοδος Ταπίκ και τα σενάρια για σκόπιμη διαρροή των ντοκουμέντων

Μόσχα: Ώρες αγωνίας για τους τραυματίες από την επίθεση του ISIS

Πριν 4 μέρες

Πάνω από 100 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βίντεο από την αιματηρή επίθεση δημοσίευσε το ISIS

Πριν 4 μέρες

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται πολύ σκληρές εικόνες μέσα στο Crocus City Hall

Συνελήφθη ο διορισμένος δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο

Πριν 5 μέρες

Πρόκειται για τον δήμαρχο που όρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Πριν 5 μέρες

Δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.