Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Δημοσίευση 9/7/2020 | 08:21

Πολιτική αναταραχή και επεισόδια έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία τις τελευταίες μέρες.

Εχθές πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, με αιτήματα που αφορούν σε αλλαγές στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την πολιτική ηγεσία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση μπροστά από την Βουλή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτήριο και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πέρασε στην αντεπίθεση διαλύοντας την συγκέντρωση. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας διέφυγαν στους γύρω από την βουλή δρόμους όπου σημειώθηκαν συμπλοκές. Στο κέντρο του Βελιγραδίου εμφανίστηκε και η έφιππη αστυνομία ενώ στους δρόμους βγήκαν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Επεισόδια καταγράφηκαν και στην πόλη Νόβισαντ όπου διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο δημαρχείο, αλλά και στην Νις όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η στάση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο πρωταγωνιστής στις εκλογές της Σερβίας του Ιουνίου. «Αλεξάνταρ Βούτσιτς- για τα παιδιά μας» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ο ίδιος ηγείτο. Αρκετοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχαν καν στις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν λίγα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτιμούσαν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Και φυσικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις εκλογές. Για αρκετούς επικριτές της κυβέρνησης Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πολύ περισσότερες εξουσίες από όσες πρέπει να έχει μια εκτελεστική εξουσία, κυρίως σε μια χώρα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οποία η διάκριση των εξουσιών θεωρείται sine qua non. Παρά ταύτα ο πρόεδρος Βούτσιτς υποστήριζε ότι κατάφερε να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο από την Δευτέρα προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι και τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι εχθές ήταν η δεύτερη δυσκολότερη μέρα μετά τη προχθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε οκ. Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε δε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν προχθές το βράδυ.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Μπουνιές για μια selfie! Τουρίστες έστησαν καβγά σε υψόμετρο 4.680 μέτρων

Χτες

Tουρίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην άκρη πλατώματος για να έχουν το καλύτερο δυνατό φόντο για τη selfie τους

Γεωργία – Ελλάδα: Αποκλείστηκε η Εθνική

Προχτές

«Έσβησε» το όνειρο στα πέναλτι

Μακελειό στη Μόσχα: Τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν ‑ Πατέρας και δύο γιοι κατηγορούνται για συνέργεια

Προχτές

Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές για να ανακρίνουν τις οικογένειες των συλληφθέντων

Ένας 15χρονος έσωσε πάνω από 100 άτομα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

Πριν 3 μέρες

«Είχαμε μια ενημέρωση πριν από μια εβδομάδα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι, ήμουν προετοιμασμένος για αυτό»

Σκληρές εικόνες από άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με ηλεκτροσόκ και κόψιμο αυτιών

Πριν 3 μέρες

Η μέθοδος Ταπίκ και τα σενάρια για σκόπιμη διαρροή των ντοκουμέντων

Μόσχα: Ώρες αγωνίας για τους τραυματίες από την επίθεση του ISIS

Πριν 4 μέρες

Πάνω από 100 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βίντεο από την αιματηρή επίθεση δημοσίευσε το ISIS

Πριν 4 μέρες

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται πολύ σκληρές εικόνες μέσα στο Crocus City Hall

Συνελήφθη ο διορισμένος δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο

Πριν 5 μέρες

Πρόκειται για τον δήμαρχο που όρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Πριν 5 μέρες

Δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.