Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να δείτε ψυχολόγο

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να δείτε ψυχολόγο

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση 20/9/2020 | 20:06

Είναι συχνά δύσκολο να διακρίνουμε πότε ορισμένες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές υποκρύπτουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ας δούμε επτά σημάδια που μαρτυρούν ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, ειδικά εάν αιφνίδιες και ασυνήθιστες αλλαγές δεν υποχωρήσουν εντός δύο εβδομάδων.

Επηρεάζεται η εργασία

Η δυσκολία συγκέντρωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας, μεγαλύτερο άγχος από το συνηθισμένο ή εξάντληση, και η απότομη μείωση της παραγωγικότητας θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις ενός προβλήματος ψυχικής υγείας.

Αρνητική διάθεση που επιμένει

Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε καλά ψυχολογικά κάποιες φορές, απόμακροι, αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι. Ωστόσο, κάθε εναλλαγή στη διάθεση που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ιδίως εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία στην οποία οφείλεται.

Διαταραχές ύπνου

Από άυπνα βράδια που οδηγούν σε εξάντληση την επόμενη ημέρα έως το να κοιμάστε περισσότερες ώρες από όσες θα έπρεπε, οι συνήθειες του ύπνου αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική σας υγεία.

Πρόκειται για σχέση αμφίδρομη, καθώς η ψυχολογική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και το ξύπνημα με μία αίσθηση ανανέωσης. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα ύπνου επηρεάζει επίσης πόσο ψυχικά υγιείς αισθάνεστε.

Μέσω της βοήθειας ενός ειδικού θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν υποκείμενα ζητήματα ψυχικής υγείας που συμβάλλουν σε διαταραχές ύπνου ή να αντιμετωπιστεί η αϋπνία. Μελέτες καταδεικνύουν ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Ψυχοσωματικοί πόνοι

Πολλοί σωματικοί πόνοι, όπως πονοκέφαλοι και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, μπορεί να πηγάζουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Φυσικά, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αναζητήσετε πιθανά ιατρικά αίτια και εάν αυτά αποκλειστούν καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν πλήθος σωματικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Ανεξήγητες εναλλαγές βάρους

Το άγχος και η ψυχική δυσφορία οδηγούν ορισμένες φορές σε υπερκατανάλωση τροφής και σε άλλες σε απώλεια της όρεξης. Μην αγνοείτε τις αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος σας. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Δυσλειτουργικές μορφές αντιμετώπισης καταστάσεων

Οι αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή αλκοόλ.

Οποιαδήποτε ικανότητα αντιμετώπισης καταστάσεων δύναται να καταστεί δυσλειτουργική. Ο συνεχής ύπνος ως μορφή διαφυγής από τα προβλήματα ή το διάβασμα για υπερβολικές ώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νέων προβλημάτων ή και να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα.

Επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις

Οι διαπροσωπικές ή επαγγελματικές σας σχέσεις μπορεί να «υποφέρουν» αν δεν αισθάνεστε καλά ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να διατηρηθούν υγιείς σχέσεις όταν δεν νιώθουμε καλά μέσα μας. Εάν έχετε απομονωθεί, αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι από άλλα άτομα ή το περιβάλλον σας επισημαίνει αλλαγές στη συμπεριφορά σας, ίσως θα βοηθούσε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

Τα ζώδια σήμερα: 24 Μαρτίου

Πριν 4 μέρες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Tραγανά καλαμαράκια χωρίς να τηγανίσετε

Πριν 5 μέρες

Τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια χωρίς λάδια που θα φτιάχνετε συνέχεια

Τα ζώδια σήμερα: 23 Μαρτίου

Πριν 5 μέρες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Τα ζώδια σήμερα: 21 Μαρτίου

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Σώσε τα μαλλιά σου από την ψαλίδα με 4 κινήσεις

Πριν 1 εβδομάδα

H συνέπεια είναι το κλειδί

Τα ζώδια σήμερα: 20 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Τα ζώδια σήμερα: 18 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Λόγοι που ξυπνάς με πρησμένο πρόσωπο

Πριν 1 εβδομάδα

Μήπως κάνεις ή δεν κάνεις κάποια από τα παρακάτω;

Τα ζώδια σήμερα: 16 Μαρτίου

Πριν 1 εβδομάδα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.