Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Oι 12 κανόνες για τη ζωή που έγιναν best seller με 3 εκατομμύρια αναγνώστες

Oι 12 κανόνες για τη ζωή που έγιναν best seller με 3 εκατομμύρια αναγνώστες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 15/10/2020 | 00:01

To "12 Κανόνες για τη ζωή: Ένα αντίδοτο στο χάος" είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας του 2018 από τον Καναδό κλινικό ψυχολόγο και καθηγητή ψυχολογίας Jordan Peterson. Παρέχει συμβουλές για τη ζωή μέσα από δοκίμια με αναφορές στη ψυχολογία, μυθολογία, θρησκεία κ.ο.κ.

Το βιβλίο μπήκε αμέσως στα μπεστ σέλερ σε Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και  Αγγλία και έχει πουλήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Peterson μάλιστα, βγήκε σε μια παγκόσμια περιοδεία για να προωθήσει το βιβλίο και απέκτησε κι άλλους φανατικούς!

Πάμε να δούμε τους 12 κανόνες!

12 Rules

"Nα στέκεσαι όρθιος, με τους ώμους πίσω". Ο συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η στάση του σώματος, όχι για να φαινόμαστε ωραίοι. Θέλει να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να στέκεσαι στα πόδια σου χωρίς φόβο, με ανοιχτό στέρνο έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις όλα.

"Να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως φέρεσαι σε αυτούς που νοιάζεσαι". Πολλές φορές φερόμαστε σκληρά σε μας, και με μεγάλη αγάπη και φροντίδα σε τρίτους. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

"Να συγκρίνεις τον εαυτό σου με εσένα όπως ήσουν μέχρι χτες, όχι με άλλους ανθρώπους όπως είναι σήμερα". Η μάχη δίνεται εσωτερικά. Η εξέλιξη αφορά εσένα.

"Μην αφήσεις τα παιδιά να γίνουν κάτι που αντιπαθείς". Η διαπαιδαγώγηση, η αγωγή και η συμπεριφορά των παιδιών είναι κάτι που χτίζεται από νωρίς. Αν οι γονείς δεν ασχοληθούν την ώρα που πρέπει με τα παιδιά τους, έπειτα θα είναι πολύ αργά για να τα αλλάξουν.

"Κυνήγησε όσα έχουν πραγματικά νόημα στη ζωή σου". Υπάρχουν πολλές φορές στη ζωή όπου ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το παρόν ή το μέλλον. Ο Peterson λέει ότι "Ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω τον εαυτό που είσαι για έναν καλύτερο. Ίσως είναι καιρός να θυσιάσεις αυτό που αγαπάς για να γίνεις κάτι ανώτερο" 

"Φτιάξε πρώτα το σπίτι σου και μετά ασχολήσου με τους άλλους". Δεν γίνεται να κρίνουμε και να επικρίνουμε τους γύρω μας ειδικά όταν όλοι ξέρουμε πως κανενός η ζωή δεν είναι πάντα τέλεια. Ο κόσμος είναι γεμάτος προκλήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα αναζητούν δικαιολογίες και λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν να ρίξουν τα λάθη και τα προβλήματά τους. Ο Peterson λέει ότι τα άτομα είναι προσωπικά υπεύθυνα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. 

"Λέγε πάντα την αλήθεια, ή τουλάχιστον μη λες ψέματα". Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να λένε ψέματα αντί να λένε την αλήθεια ακόμη κι αν αυτό δεν επηρεάζει δραστικά τη ζωή τους. Εάν ένα άτομο αποκτήσει αυτή τη συνήθεια να το κάνει αυτό, μπορεί ακόμη και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα ψέματά του ως αλήθειες και να ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα.

"Να θεωρείς εξ'αρχής πως ο άνθρωπος με τον οποίον μιλάς μπορεί να ξέρει κάτι που εσύ αγνοείς". Κοινώς μάθε να συζητάς και να είσαι ένας καλός συνομιλητής. Αν και η πράξη της ακρόασης μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη (μας είναι δύσκολο απλώς να ακούμε χωρίς να απαντάμε) δημιουργεί μια ουσιαστική σχέση μεταξύ σκέψης και συλλογισμού.

"Να είσαι ακριβής όταν μιλάς". Προκειμένου οι ακροατές να ερμηνεύουν και να κατανοούν τις σκέψεις κάποιου, αυτός πρέπει να είναι καλός ομιλητής. Υπάρχουν πολλές φορές που τα άτομα παραπλανούν τον κόσμο ή λένε πράγματα αόριστα, που τελικά δημιουργούν σύγχυση.  

"Μην ενοχλείς τα παιδιά όταν κάνουν σκέιτ". Μπορεί να σας φαίνεται ακατανόητο ως κανόνας αλλά η εξήγηση έρχεται μετά. Τα παιδιά μπορούν να μετατρέψουν τα δυνητικά επικίνδυνα παιχνίδια (όπως το σκέιτμπορντ) σε εμπειρίες κατά τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν χαρακτήρα και ανθεκτικότητα. Όπως γνωρίζουμε από την εξέλιξη, οι δύσκολες καταστάσεις αναγκάζουν τα άτομα να προσαρμοστούν και να αλλάξουν.

"Aν συναντήσεις μια γάτα στο δρόμο σου, χάιδεψέ τη". Όσο συγκεχυμένος μπορεί να είναι ο τίτλος αυτού του κανόνα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στο βιβλίο. Ο Peterson εξισώνει το χάιδεμα μιας γάτας με την προσοχή στα μικρά πράγματα στη ζωή που μπορεί να φαίνονται ασήματα, αλλά εξακολουθούν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό της πορείας της ζωής μας. Σε μια κρίση, τα άτομα χρειάζονται την υποστήριξη άλλων ανθρώπων. Κοινώς, δώσε την αγάπη και την φροντίδα σου στους άλλους.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

7 σημάδια που σου δίνει το σώμα σου όταν πέσουν τα οιστρογόνα σου

Προχτές

Πώς θα καταλάβετε πως κάτι δεν πάει καλά με τα οιστρογόνα σας;

Το πρωινό τρικ των 5 δευτερολέπτων που οι ειδικοί λένε ότι αλλάζει τη διάθεσή σου αμέσως

Πριν 3 μέρες

Αυτό που βιώνετε τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα επηρεάζει την ψυχή και τη διάθεσή σας

Βάλε στη διατροφή σου αυτό τον ξηρό καρπό: Δημιουργεί λαμπερό δέρμα και βελτιώνει τη μνήμη

Πριν 1 εβδομάδα

Ιδανικά βάλτο και κάθε μέρα στη διατροφή σου

4 trends που αρέσουν και στη Gen‑Z και στις Millennials

Πριν 1 εβδομάδα

Σίγουρες fashion επιλογές

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Πριν 3 εβδομάδες

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 εβδομάδες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

Tραγανά καλαμαράκια χωρίς να τηγανίσετε

Πριν 3 εβδομάδες

Τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια χωρίς λάδια που θα φτιάχνετε συνέχεια

Σώσε τα μαλλιά σου από την ψαλίδα με 4 κινήσεις

Πριν 4 εβδομάδες

H συνέπεια είναι το κλειδί

Φτιάξτε φανταστικές λαγάνες στο σπίτι, σαν φούρναρης

Πριν 4 εβδομάδες

Τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα - Εγγυημένη Συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Οι καλύτεροι υδατάνθρακες για να φάτε και να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Πριν 5 εβδομάδες

Οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί - το σώμα σας τους χρειάζεται και θα μπορούσαν να είναι το καλύτερο είδος τροφής για απώλεια βάρους

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Πριν 5 εβδομάδες

Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.