Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Η... σκοτεινή πλευρά της Black Friday και πόσο κακό μας κάνει

Η... σκοτεινή πλευρά της Black Friday και πόσο κακό μας κάνει

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 24/11/2020 | 10:05

Είτε στο παρελθόν βουτούσατε στα καλάθια για να αρπάξετε τα πιο φτηνά προιόντα σε ένα κατάστημα είτε γενικά προτιμάτε να επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις στο διαδίκτυο από την άνεση του σπιτιού, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: Η Μαύρη Παρασκευή είναι πολύ κακή για εμάς αλλά και για το περιβάλλον.

Καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις τιμές για την έναρξη της εορταστικής περιόδου οι αγοραστές καταναλώνουν υπερβολικά ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά και είδη ένδυσης fast fashion και το αποτέλεσμα, παρά τις εκπτώσεις παραμένει χασούρα.

"Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ευκαιρία, αλλά η fast-fashion σημαίνει πως καταναλώνουμε και πετάμε ρούχα πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης" υπογραμμίζει η Κίρστεν Μπρόντε, επικεφαλής της εκστρατείας Detox my Fashion που συνεχίζει να διεξάγει η ΜΚΟ από το 2011.

Πώς βγήκε το όνομά της

Ο όρος "Μαύρη Παρασκευή" (όπως χρησιμοποιείται σήμερα) προήλθε από τη δεκαετία του 1950 στη Φιλαδέλφεια, όπου ο ποδοσφαιρικός αγώνας Στρατού και Ναυτικού πραγματοποιείται συνήθως το Σαββατοκύριακο του Σαββάτου των Ευχαριστιών.

Όταν οι επισκέπτες και οι τουρίστες που έρχονταν για να δουν τον αγώνα εισέβαλλαν στην πόλη για βόλτα και ψώνια, οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφειας που έπρεπε να περιπολούν για να ελέγχουν τα πλήθη ονόμαζαν τη μέρα με αμηχανία "Μαύρη Παρασκευή".

Η Βlack Friday σήμερα

Κατά την τελευταία δεκαετία, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της βίας εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τα θύματα θανάτου της Μαύρης Παρασκευής, υπήρξαν 10 θάνατοι και 111 τραυματισμοί που συνδέονται άμεσα με τις αγορές της Μαύρης Παρασκευής από το 2006. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος της WalMart ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου, έχουν γίνει δεκάδες ληστείες στα πάρκινγκ, κλοπές καταστημάτων, πυροβολισμοί και ένα γενικό χάος.  Αν και ο κλάδος μαθαίνει συνεχώς από λάθη του παρελθόντος για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες, παραμελεί κρίσιμα ζητήματα ενέργειας, κινητικότητας και υγείας. Πίσω από τη Μαύρη Παρασκευή, η υποδομή που καθιστά όλες αυτές τις διαδικτυακές αγορές δυνατές, είναι τεράστια - τα επιπλέον φορτηγά παράδοσης προσθέτουν έξτρα κίνηση στους ήδη μπλοκαρισμένους δρόμους και οι οδηγοί υποφέρουν από άγχος και κόπωση.

Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι παράγοντες που αυξάνουν τη βιασύνη των αγορών: Είναι μεγάλη η έκπτωση; Είναι δημοφιλές προϊόν; Είναι αποκλειστική έκπτωση; Κάθε φορά που η απάντηση είναι "ναι", η ζήτηση αυξάνεται.

Κακή για το μυαλό μας

Στον εγκέφαλό μας, έχουμε κάποιες δομές που ονομάζονται "σύστημα ανταμοιβής". Όποτε ενεργοποιούνται αυτές οι δομές, ενεργοποιούνται διαφορετικές ομάδες νευρώνων. Αυτό διεγείρει ένα ευχάριστο συναίσθημα. Και αυτό το συναίσθημα είναι τόσο δυνατό που ο εγκέφαλός μας τείνει να ξεχνά τα πάντα σε εκείνη τη στιγμή.

"Σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές, οι λέξεις όπως «έκπτωση» ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής πολύ περισσότερο. Για να το αντισταθμίσουμε, έχουμε περιοχές στον εγκέφαλό μας που υποτίθεται ότι θα μας εκλογικεύσουν τις επιυμίες μας και θα εξορθολογίσουν εάν η αγορά είναι απαραίτητη ή όχι. Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε εκπτώσεις, αυτή η περιοχή σχεδόν, απενεργοποιείται", λέει ο Καθηγητής και νευροεπιστήμονας, Christian Elger. "Είναι σαν ναρκωτικά".

Τι να κάνετε: Δύο πράγματα είναι σημαντικά. Πρώτα, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν αγοράσετε πραγματικά το προϊόν. Κλείστε τον υπολογιστή ή σε περιόδους κανονικότητας και όχι lockdown βγείτε από το μαγαζί. Αυτό δίνει στο λογικό μέρος του εγκεφάλου χρόνο για να υπολογίσει την αναγκαιότητα. Μετά από 30 λεπτά, πιθανότατα δεν θα θέλετε ούτε τα μισά από αυτά που είχατε αρχικά στο καλάθι αγορών σας. Ακόμη το online shopping ξεγελάει τον εγκέφαλο. Εκείνη τη στιγμή, δεν αισθάνεστε ότι ξοδεύετε. Ο λογαριασμός έρχεται ένα μήνα αργότερα και οι άνθρωποι έχουν σχεδόν ξεχάσει τα χρήματα που ξόδεψαν. 

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα

Πριν 4 μέρες

Πρωτοπόρος, φεμινίστρια, κινηματογραφίστρια

Το λάθος που κάνουν όλοι και καταστρέφουν το αυτοκίνητό τους

Πριν 1 εβδομάδα

Δες πως καταστρέφεται η μίζα

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2024

Πριν 1 εβδομάδα

Η ελληνική κοινωνία, με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και την πλούσια ιστορία της, επηρεάζει τις εμπειρίες και τους ρόλους των γυναικών.

Τι πραγματικά σημαίνει η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας

Πριν 3 εβδομάδες

Στέκι των Παπαδιαμάντη, Βάρναλη και Δελμούζου

Η κλοπή που έκανε διάσημη τη Mona Lisa: Πίστευαν πως την έκλεψε ο Picasso

Πριν 3 εβδομάδες

Είναι ίσως ο πιο γνωστός πίνακας στον κόσμο!

Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Πριν 5 εβδομάδες

Και ενδιαφέροντα facts για τις 14 Φεβρουαρίου

Πού ξόδεψε 140.000 ευρώ o Kιμ Γιονγκ Ουν την ώρα που «ο λαός του υποφέρει από φτώχεια»

Πριν 5 εβδομάδες

Τι είναι η Ομάδα Ευχαρίστησης που έχουν οργανώσει

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.