Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας μετά από δολοφονική επίθεση

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 27/11/2020 | 21:36

Νεκρός είναι ο Ιρανός κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματα από ένοπλη επίθεση.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τραυματίστηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, «οι τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα.

Η ιρανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε άμεσα για το περιστατικό, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ για τον θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα. «Αυτή η πράξη δειλίας – με σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινή ανάμιξη – δείχνει την απελπισμένη πολεμική διάθεση των δραστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με κοινοποίηση του στο Twitter.

«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα – και ειδικά την ΕΕ – να δώσουν τέλος στα ντροπιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά και να καταδικάσουν αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας», προσέθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής του Ισραήλ.

«Εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο «εγκέφαλος» ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιο του με πυρηνικά όπλα.

Ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, σε μία έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 2011. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα την εποχή εκείνη, οκτώ χρόνια μετά τον τερματισμό του απόρρητου προγράμματος.

Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ. Μάλιστα, η υπηρεσία ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Περαιτέρω, ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.

Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή. Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Τεχεράνη: Το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο

Σημειώνεται, επίσης, ότι στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.

Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Πριν 11 ώρες

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Πριν 11 ώρες

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Γεωργία – Ελλάδα: Αποκλείστηκε η Εθνική

Προχτές

«Έσβησε» το όνειρο στα πέναλτι

Μακελειό στη Μόσχα: Τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν ‑ Πατέρας και δύο γιοι κατηγορούνται για συνέργεια

Προχτές

Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές για να ανακρίνουν τις οικογένειες των συλληφθέντων

Γιατί έπεσε στην Francis Scott Key Bridge το φορτηγό πλοίο: Νέο βίντεο από την κατάρρευσή της σε 4 δευτερόλεπτα

Προχτές

Αγωνία για 20 εργάτες που βρέθηκαν στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Σκληρές εικόνες από άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με ηλεκτροσόκ και κόψιμο αυτιών

Πριν 3 μέρες

Η μέθοδος Ταπίκ και τα σενάρια για σκόπιμη διαρροή των ντοκουμέντων

Μόσχα: Ώρες αγωνίας για τους τραυματίες από την επίθεση του ISIS

Πριν 4 μέρες

Πάνω από 100 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους

F1, Αυστραλία: Ο Σάινθ νίκησε και έσπασε τη μονοκρατορία του Φερστάπεν

Πριν 4 μέρες

Ο Κάρλος Σάινθ έδωσε στη Ferrari την πρώτη φετινή της νίκη με τον Σαρλ Λεκλέρ να συμπληρώνει το 1-2

Συνελήφθη ο διορισμένος δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο

Πριν 5 μέρες

Πρόκειται για τον δήμαρχο που όρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Πριν 5 μέρες

Δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη

Ορδές κόσμου έξω από το Ουίνδσορ ‑ Αφήνουν λουλούδια και γράμματα συμπαράστασης στην Κέιτ Μίντλετον

Πριν 5 μέρες

Κοσμοσυρροή έξω από το κάστρο όπου μένει και αναρρώνει η πριγκίπισσα της Ουαλίας

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.