Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Κορωνοϊός: Τρόμο σπέρνουν οι νέες μεταλλάξεις στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Τρόμο σπέρνουν οι νέες μεταλλάξεις στην Ευρώπη

Δημοσίευση 22/1/2021 | 08:43

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας με τη μεγάλη μεταδοτική ικανότητα, επεκτείνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Το εμβόλιο φαίνεται να καλύπτει τα μεταλλαγμένα στελέχη, όμως, την ίδια στιγμή μειώνονται προσωρινά οι ποσότητες που παραδίδονται στη Ευρώπη, από την εταιρεία Pfizer. Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους πως οι λαοί δεν προλάβουν να θωρακιστούν ανοσολογικά απέναντι στην νέα απειλή.

Υπό τη σκιά του νέου πανευρωπαϊκού συναγερμού για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που κήρυξε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), συνεδριάζει σήμερα στην Ελλάδα η Επιτροπή των Επιδημιολόγων.

Η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και κάποιων μεμονωμένων δραστηριοτήτων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, μετά από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.

Ε.Ε: “Πολύ υψηλός” ο υγειονομικός κίνδυνος στην Ευρώπη από τις νέες μεταλλάξεις

Το απόγευμα της Πέμπτης το Ευρωπαϊκό CDC αύξησε σε “υψηλή / πολύ υψηλή” την αξιολόγηση για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές. Και συνέστησε στα κράτη να ενισχύσουν τα διαγνωστικά τεστ και κυρίως την δυνατότητα έγκαιρου προσδιορισμού της αλληλουχίας των μεταλλαγμένων στελεχών, (βρετανικών, νοτιοαφρικανικών ή βραζιλιάνικων), ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται τα κρούσματα.

Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν, ότι το νέο εμβόλιο παρέχει προστασία από τα παραλλαγμένα στελέχη. Όμως, την ίδια στιγμή η εταιρεία Pfizer έβαλε “φρένο” στην πανευρωπαϊκή εμβολιαστική προσπάθεια αυτήν την εβδομάδα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αγωνίας.

Η παροδική μείωση των ποσοτήτων εμβολίων -που στη χώρα μας αγγίζει σχεδόν το 20%- έχει προκαλέσει εκνευρισμό και παράπονα σε πολλά κράτη – μέλη. O μεταλλαγμένος ιός φαίνεται πλέον να μεταδίδεται γρηγορότερα, από την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο -μαζί με τους ομολόγους του της Αυστρίας και της Δανίας- την ανάγκη παράκαμψης γραφειοκρατικών εμποδίων και την επίσπευση της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

Καλύτερη η εικόνα στην Ελλάδα – Αγωνία για τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας

Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο 26 κρούσματα του κορονοϊού, με παραλλαγμένα στελέχη. Τα δύο εκ των οποίων μάλιστα -που εντοπίστηκαν στην Αττική και την Κρήτη- αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από εγχώρια μετάδοση.

Οι έλληνες επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν ανήσυχοι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες σε ένα καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο, με μια μικρή αύξηση στον μέσο εβδομαδιαίο όρο του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων.

“Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες”, παραδέχθηκε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, η πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε:

“Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στη Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή”, ανέφερε η κα. Γκάγκα.

Η επιτήρηση του φαινομένου στην Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητική και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει διασπορά -αλλά μεμονωμένα κρούσματα- από μεταλλαγμένα στελέχη.

Το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όμως, προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς η χαλάρωση των μέτρων σε άλλες χώρες συνδέθηκε ευθέως με τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, όπως τόνισε η κα. Γκάγκα:

“Ειδικά στην Πορτογαλία, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και στην διάρκεια των εορτών, ήταν ανοιχτά εστιατόρια, ήταν ανοιχτή η εστίαση. Γενικά υπήρχε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των μέτρων που κατά την γνώμη τους αυτή έφερε κυρίως την μεγάλη επιδημιολογική επιδείνωση που υπάρχει τώρα. Και το ίδιο λένε συνάδελφοι και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Άρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φυσικά την μετάλλαξη θα την ελέγξουμε και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά”, σημείωσε.

Ο μηχανισμός επιτήρησης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών από το ΙΙΒΕΑΑ
Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως -μετά τη Μεγάλη Βρετανία- στην έγκαιρη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στην προσπάθεια αυτή ηγείται το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia,gr, συμμετέχουν ακόμη 7 εργαστήρια αναφοράς ανά την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η επιτήρηση της εισροής κρουσμάτων -που φέρουν πιθανώς το μεταλλαγμένο στέλεχος στην χώρα- από τις πύλες εισόδου. Ο μηχανισμός, τον οποίο συντονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει την διεξαγωγή rapid test στους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες, στις οποίες ενδημούν μεταλλαγμένα στελέχη.

Όσα θετικά εντοπίζονται, προωθούνται για μοριακή εξέταση PCR και στη συνέχεια, για γονιδιωματική αλληλούχιση στα εργαστήρια που συνεργάζονται με το ΙΙΒΕΑΑ.

Αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα εξετάζει η Ευρώπη
Ψηλά στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Κορυφής των 27 χωρών της ΕΕ τέθηκε και η πιθανή ταξιδιωτική απαγόρευση ταξιδιωτών από χώρες με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος από τις νέες παραλλαγές του κοροναϊού, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ κατάρτισαν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και περιορισμούς στην κυκλοφορία πέρα από τα εσωτερικά σύνορα του μπλοκ.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Χτες

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Χτες

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

Μπουνιές για μια selfie! Τουρίστες έστησαν καβγά σε υψόμετρο 4.680 μέτρων

Προχτές

Tουρίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην άκρη πλατώματος για να έχουν το καλύτερο δυνατό φόντο για τη selfie τους

Γεωργία – Ελλάδα: Αποκλείστηκε η Εθνική

Πριν 3 μέρες

«Έσβησε» το όνειρο στα πέναλτι

Γιατί έπεσε στην Francis Scott Key Bridge το φορτηγό πλοίο: Νέο βίντεο από την κατάρρευσή της σε 4 δευτερόλεπτα

Πριν 3 μέρες

Αγωνία για 20 εργάτες που βρέθηκαν στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας

Ένας 15χρονος έσωσε πάνω από 100 άτομα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

Πριν 4 μέρες

«Είχαμε μια ενημέρωση πριν από μια εβδομάδα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι, ήμουν προετοιμασμένος για αυτό»

Σκληρές εικόνες από άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με ηλεκτροσόκ και κόψιμο αυτιών

Πριν 4 μέρες

Η μέθοδος Ταπίκ και τα σενάρια για σκόπιμη διαρροή των ντοκουμέντων

F1, Αυστραλία: Ο Σάινθ νίκησε και έσπασε τη μονοκρατορία του Φερστάπεν

Πριν 5 μέρες

Ο Κάρλος Σάινθ έδωσε στη Ferrari την πρώτη φετινή της νίκη με τον Σαρλ Λεκλέρ να συμπληρώνει το 1-2

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βίντεο από την αιματηρή επίθεση δημοσίευσε το ISIS

Πριν 5 μέρες

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται πολύ σκληρές εικόνες μέσα στο Crocus City Hall

Συνελήφθη ο διορισμένος δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο

Πριν 6 μέρες

Πρόκειται για τον δήμαρχο που όρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.