Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τα Χριστούγεννα ‑ Οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τα Χριστούγεννα ‑ Οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα

Δημοσίευση 18/11/2021 | 00:14

Παρά τους εμβολιασμούς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η απόφαση να μην ξανά υιοθετηθούν εξτρεμιστικές τακτικές, τύπου lockdown, έχουν πιέσει για ακόμα μια φορά τα συστήματα Υγείας.

Οι πολιτικοί μέχρι στιγμής είχαν λάβει μόνο ελάχιστα μέτρα και κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Μια τακτική που όπως φαίνεται δεν λειτούργησε όπως περίμεναν. Αρκετές χώρες λοιπόν, όπως η Αυστρία, αποφάσισαν να λάβουν σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης περαιτέρω διασποράς που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την οικονομική αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefan De Keersmaecker διεμήνυσε πως η απόφαση για lockdown σε καθεμιά από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις.

Κάπως έτσι, οι κυβερνώντες σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, ακόμη και στις βόρειες περιοχές της δυτικής Ευρώπης με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναφέρουν περιορισμούς κυρίως για ανεμβολίαστους προκειμένου να καμφθεί ο κορωνοϊός εν όψει χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ελλάδα

Στην ίδια πορεία βαδίζει και η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αύριο Πέμπτη 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας, με επίκεντρο τους εμβολιασμούς, ενόψει των Χριστουγέννων.

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι θα στείλει μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών προ της εορταστικής περιόδου και δεν θα αναφερθεί σε πιθανά νέα μέτρα.

Αυστρία

Τη Δευτέρα, η Αυστρία που βρίσκεται ενώπιον μιας αύξησης κρουσμάτων της τάξης του 134% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επέβαλε lockdown στους ανεμβολίαστους άνω των 12 χρόνων, περιορίζοντας τη μετακίνησή τους σε δουλειά, σχολείο, αγορά και υγειονομική περίθαλψη.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει μια ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας, με 12.000 μολύνσεις ημερησίως κατά μέσο όρο.

Λετονία

Η Λετονία είναι από τις χώρες με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα η πολιτεία να λάβει την απόφαση της επιβολής ενός καθολικού lockdown. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα είναι πως το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιαστούν ή να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι βουλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα χάνουν τη μισθοδοσία τους και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν νόμους.

Ολλανδία

Σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αναζωπύρωσης της πανδημίας και παρά τον εμβολιασμό του 85% του ανήλικου πληθυσμού της, η Ολλανδία επανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο κάποιους από τους περιορισμούς θέτοντας σε ισχύ ένα μερικό lockdown τριών εβδομάδων.

Γερμανία

Στη Γερμανία που βιώνει έξαρση κρουσμάτων, εν μέρει λόγω της αργής διάθεσης της αναμνηστικής δόσης εμβολίου, οι αρμόδιοι φιλοδοξούν πως, χρεώνοντας τα rapid τεστ στους πολίτες, θα τους ωθήσουν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, τα τρία κόμματα που συνδιαλέγονται για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά των μη εμβολιασμένων - συμπεριλαμβανομένου και του αρνητικού rapid test πριν τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα.

Πέραν των ομοσπονδιακών μέτρων, σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων, το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19  ενώ παράλληλα σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ιταλία

Η Ιταλία στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την πανδημία έχει επιβάλλει μια σειρά από τα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλέον στα ταξί είναι υποχρεωτικό να επιβαίνουν μέχρι δύο άτομα, εκτός αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ έδωσε το «πράσινο φως» στις υγειονομικές αρχές να σταματούν τα τρένα αν διαπιστώνεται πως οι επιβάτες έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως στην Ιταλία το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 80% για άτομα άνω των 12 ετών.

«Ανησυχώ για αύξηση κρουσμάτων εν όψει Χριστουγέννων. Κοιτάξτε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών από εμάς και γι' αυτό υιοθετούν μέτρα πολύ πιο περιοριστικά απ' ό,τι εμείς» ανέφερε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το ψηφιακό πιστοποιητικό σχεδιάστηκε για να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή και πως η χώρα θα κάνει το παν δυνατό για να μείνει ανοιχτή.

Γαλλία

Στη Γαλλία όπου από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι μάσκες θα είναι ξανά υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές στα δημοτικά σχολεία.

Επιπλέον οι πολίτες άνω των 65 θα χρειαστεί να κάνουν έως τις 15 Δεκεμβρίου την αναμνηστική δόση προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν το πάσο υγείας τους που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε εστιατόρια, μουσεία και τρένα.

Βέλγιο

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και την τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να προτείνει στη βελγική κυβέρνηση η Επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη.

Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προτείνεται να περιοριστεί στα 50 άτομα, ενώ προτείνεται και η γενικότερη μείωση των κοινωνικών επαφών. Επιπλέον, η επιτροπή ειδικών, αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 9 ετών (έναντι από 12 ετών που ισχύει σήμερα), καθώς στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πορτογαλία

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που αγγίζουν το 86% και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα θανάτων, κρουσμάτων και νοσηλειών, η Πορτογαλία σχεδιάζει να υιοθετήσει μέτρα για την αποτροπή νέας έξαρσης.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συγκάλεσε σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς υγείας την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημάδια. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε λόγω του εμβολίου» σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χθες Τρίτη στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, «τα περισσότερα σε μια εβδομάδα στην ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Μπουνιές για μια selfie! Τουρίστες έστησαν καβγά σε υψόμετρο 4.680 μέτρων

Χτες

Tουρίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στην άκρη πλατώματος για να έχουν το καλύτερο δυνατό φόντο για τη selfie τους

Γεωργία – Ελλάδα: Αποκλείστηκε η Εθνική

Προχτές

«Έσβησε» το όνειρο στα πέναλτι

Μακελειό στη Μόσχα: Τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν ‑ Πατέρας και δύο γιοι κατηγορούνται για συνέργεια

Προχτές

Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές για να ανακρίνουν τις οικογένειες των συλληφθέντων

Ένας 15χρονος έσωσε πάνω από 100 άτομα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

Πριν 3 μέρες

«Είχαμε μια ενημέρωση πριν από μια εβδομάδα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης. Έτσι, ήμουν προετοιμασμένος για αυτό»

Σκληρές εικόνες από άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα με ηλεκτροσόκ και κόψιμο αυτιών

Πριν 3 μέρες

Η μέθοδος Ταπίκ και τα σενάρια για σκόπιμη διαρροή των ντοκουμέντων

Μόσχα: Ώρες αγωνίας για τους τραυματίες από την επίθεση του ISIS

Πριν 4 μέρες

Πάνω από 100 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βίντεο από την αιματηρή επίθεση δημοσίευσε το ISIS

Πριν 4 μέρες

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται πολύ σκληρές εικόνες μέσα στο Crocus City Hall

Συνελήφθη ο διορισμένος δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο

Πριν 5 μέρες

Πρόκειται για τον δήμαρχο που όρισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ποια είναι η ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα

Πριν 5 μέρες

Δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.