E-Radio App

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τα Χριστούγεννα ‑ Οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τα Χριστούγεννα ‑ Οι χώρες ανακοινώνουν νέα μέτρα

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefan De Keersmaecker διεμήνυσε πως η απόφαση για lockdown εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις

Δημοσίευση 18/11/2021 | 00:14

Παρά τους εμβολιασμούς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η απόφαση να μην ξανά υιοθετηθούν εξτρεμιστικές τακτικές, τύπου lockdown, έχουν πιέσει για ακόμα μια φορά τα συστήματα Υγείας.

Οι πολιτικοί μέχρι στιγμής είχαν λάβει μόνο ελάχιστα μέτρα και κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Μια τακτική που όπως φαίνεται δεν λειτούργησε όπως περίμεναν. Αρκετές χώρες λοιπόν, όπως η Αυστρία, αποφάσισαν να λάβουν σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης περαιτέρω διασποράς που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την οικονομική αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Stefan De Keersmaecker διεμήνυσε πως η απόφαση για lockdown σε καθεμιά από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις.

Κάπως έτσι, οι κυβερνώντες σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, ακόμη και στις βόρειες περιοχές της δυτικής Ευρώπης με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναφέρουν περιορισμούς κυρίως για ανεμβολίαστους προκειμένου να καμφθεί ο κορωνοϊός εν όψει χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ελλάδα

Στην ίδια πορεία βαδίζει και η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως αύριο Πέμπτη 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας, με επίκεντρο τους εμβολιασμούς, ενόψει των Χριστουγέννων.

Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι θα στείλει μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών προ της εορταστικής περιόδου και δεν θα αναφερθεί σε πιθανά νέα μέτρα.

Αυστρία

Τη Δευτέρα, η Αυστρία που βρίσκεται ενώπιον μιας αύξησης κρουσμάτων της τάξης του 134% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επέβαλε lockdown στους ανεμβολίαστους άνω των 12 χρόνων, περιορίζοντας τη μετακίνησή τους σε δουλειά, σχολείο, αγορά και υγειονομική περίθαλψη.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει μια ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας, με 12.000 μολύνσεις ημερησίως κατά μέσο όρο.

Λετονία

Η Λετονία είναι από τις χώρες με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, κυρίως μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα η πολιτεία να λάβει την απόφαση της επιβολής ενός καθολικού lockdown. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη χώρα είναι πως το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιαστούν ή να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι βουλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα χάνουν τη μισθοδοσία τους και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν νόμους.

Ολλανδία

Σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αναζωπύρωσης της πανδημίας και παρά τον εμβολιασμό του 85% του ανήλικου πληθυσμού της, η Ολλανδία επανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο κάποιους από τους περιορισμούς θέτοντας σε ισχύ ένα μερικό lockdown τριών εβδομάδων.

Γερμανία

Στη Γερμανία που βιώνει έξαρση κρουσμάτων, εν μέρει λόγω της αργής διάθεσης της αναμνηστικής δόσης εμβολίου, οι αρμόδιοι φιλοδοξούν πως, χρεώνοντας τα rapid τεστ στους πολίτες, θα τους ωθήσουν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, τα τρία κόμματα που συνδιαλέγονται για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά των μη εμβολιασμένων - συμπεριλαμβανομένου και του αρνητικού rapid test πριν τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα.

Πέραν των ομοσπονδιακών μέτρων, σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων, το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19  ενώ παράλληλα σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ιταλία

Η Ιταλία στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την πανδημία έχει επιβάλλει μια σειρά από τα σκληρότερα μέτρα στην Ευρώπη.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλέον στα ταξί είναι υποχρεωτικό να επιβαίνουν μέχρι δύο άτομα, εκτός αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ έδωσε το «πράσινο φως» στις υγειονομικές αρχές να σταματούν τα τρένα αν διαπιστώνεται πως οι επιβάτες έχουν συμπτώματα σχετιζόμενα με κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως στην Ιταλία το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 80% για άτομα άνω των 12 ετών.

«Ανησυχώ για αύξηση κρουσμάτων εν όψει Χριστουγέννων. Κοιτάξτε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών από εμάς και γι' αυτό υιοθετούν μέτρα πολύ πιο περιοριστικά απ' ό,τι εμείς» ανέφερε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως το ψηφιακό πιστοποιητικό σχεδιάστηκε για να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή και πως η χώρα θα κάνει το παν δυνατό για να μείνει ανοιχτή.

Γαλλία

Στη Γαλλία όπου από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι μάσκες θα είναι ξανά υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές στα δημοτικά σχολεία.

Επιπλέον οι πολίτες άνω των 65 θα χρειαστεί να κάνουν έως τις 15 Δεκεμβρίου την αναμνηστική δόση προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν το πάσο υγείας τους που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε εστιατόρια, μουσεία και τρένα.

Βέλγιο

Το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και την τηλεργασία μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να προτείνει στη βελγική κυβέρνηση η Επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη.

Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις προτείνεται να περιοριστεί στα 50 άτομα, ενώ προτείνεται και η γενικότερη μείωση των κοινωνικών επαφών. Επιπλέον, η επιτροπή ειδικών, αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 9 ετών (έναντι από 12 ετών που ισχύει σήμερα), καθώς στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πορτογαλία

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που αγγίζουν το 86% και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα θανάτων, κρουσμάτων και νοσηλειών, η Πορτογαλία σχεδιάζει να υιοθετήσει μέτρα για την αποτροπή νέας έξαρσης.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα συγκάλεσε σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς υγείας την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημάδια. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε λόγω του εμβολίου» σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χθες Τρίτη στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, «τα περισσότερα σε μια εβδομάδα στην ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέο ρεκόρ από τον Έλληνα άσο

Πριν 2 εβδομάδες

Ισοφάρισε τον Μάικλ Τζόρνταν

Νεαρή δασκάλα βγήκε για... το τζόκινγκ του θανάτου της

Πριν 2 εβδομάδες

«Θα κινήσουμε γη και ουρανό και θα φέρουμε τον δράστη ενώπιον της δικαιοσύνης», τονίζουν οι αρχές

Σβετλάνα Κότοβα: Η εστεμμένη καλλονή φίλη του Σαλόνικ που βρέθηκε τεμαχισμένη σε σακ βουαγιάζ

Πριν 2 εβδομάδες

Βρέθηκε, τρεις μήνες μετά τη δολοφονία της, τεμαχισμένη μέσα σε σακ βουαγιάζ και θαμμένη λίγα μέτρα από την πολυτελή βίλα του ρώσου αρχιμαφιόζο

Βραζιλία: 17χρονος ποδοσφαιριστής πέθανε στο γήπεδο μπροστά στον πατέρα του

Πριν 3 εβδομάδες

Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα αίτια του θανάτου του

Η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικανικό νόμισμα

Πριν 3 εβδομάδες

Έγινε διάσημη το 1969 με την πρωτοποριακή αυτοβιογραφία της «I Know Why the Caged Bird Sings», για την παιδική της ηλικία στο Deep South

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης σε σχήμα μπάλας ράγκμπι

Πριν 3 εβδομάδες

Έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο του Δία

Το έγγραφο που «καίει» τον Τζόκοβιτς

Πριν 3 εβδομάδες

Ημέρα αποφάσεων

Βρετανία: Βετεράνοι στρατιώτες εκπαιδεύουν αντιεμβολιαστές

Πριν 3 εβδομάδες

Η ομάδα «Alpha Men Assemble» αριθμεί περισσότερους από 7.000 συνδρομητές στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram και έχει ήδη εκπαιδεύσει 100 εθελοντές

Συγκλονιστική διάσωση πιλότου που προσγειώθηκε σε σιδηροτροχιές λίγο πριν περάσει το τρένο

Πριν 3 εβδομάδες

To δραματικό βίντεο δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια των αστυνομικών να βγάλουν τον άνδρα από το αεροπλάνο

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.