Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Σήμερα έμαθα: Γιατί ονομάστηκαν έτσι παγωμένες ήπειροι Αρκτική και Ανταρκτική;

Σήμερα έμαθα: Γιατί ονομάστηκαν έτσι παγωμένες ήπειροι Αρκτική και Ανταρκτική;
Photo by Daiwei Lu on Unsplash

Οι δυο πόλοι της Γης, ο βόρειος και ο νότιος, έχουν τα δικά τους ονόματα, τα οποία προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κάτι που δεν μας προκαλεί και πολλή εντύπωση και θα σας πούμε σε λίγο το γιατί.

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση 14/2/2023 | 00:34

Η Αρκτική λοιπόν πήρε το όνομά της από την αρχαία λέξη άρκτος, που θα πει αρκούδα. Κάποιοι λένε πως ονομάστηκε έτσι γιατί έχει αρκούδες, ενώ η Ανταρκτική ονομάστηκε έτσι επειδή δεν έχει. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η Αρκτική πήρε το όνομα της Από τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, δυο αστερισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον πολικό αστέρα. Και επειδή η Ανταρκτική βρίσκεται απέναντι, πήρε αυτό το όνομα το 1890 από τον Βρετανό χαρτογράφο Τζον Τζορτζ Μπαρτόλομιου. Ουσιαστικά το Ανταρκτική σημαίνει «απέναντι από την Αρκτική». Οπότε αφού όλη σχεδόν η επιστήμη έχει βασιστεί στην ελληνική γλώσσα, είναι λογικό η προέλευση των δυο ηπείρων να έχει επιστημονική πηγή την αστρονομία και όχι την πανίδα. 

Πρόκειται για δυο ηπείρους σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες, που καλύπτονται σε συντριπτικό ποσοστό από πάγους. Στην Αρκτική μπορεί μερικά από τα εδάφη να ανήκουν σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία κ.α. αλλά ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν, αφήνοντας ανοιχτό έδαφος για «πόλεμο» εκμετάλλευσής του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της.

Από την άλλη η Ανταρκτική φαίνεται να είναι πιο «καλυμμένη». Και αυτό γιατί το 1959, υπογράφτηκε η «Συνθήκη της Ανταρκτικής», αρχικά από 12 κράτη και σήμερα από συνολικά 53. Βάσει αυτής, απαγορεύονται όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και η εξόρυξη ορυκτών, οι πυρηνικές εκρήξεις και η διάθεση πυρηνικών αποβλήτων. Αναγνωρίζει λοιπόν ότι πρόκειται για μια ήπειρο που αποτελεί πεδίο αυστηρά επιστημονικής έρευνας.

Κι αυτό φαίνεται από τους κατοίκους της, που είναι μόνο επιστήμονες, περίπου 4.000 ετησίως συνολικά. Άλλωστε σε αντίθεση με την Αρκτική, που έχει διάφορες φυλές αυτόχθονων, η Ανταρκτική δεν είχε ποτέ ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.