Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Καρκίνος του πνεύμονα: Βρέθηκε χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Καρκίνος του πνεύμονα: Βρέθηκε χάπι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Η λήψη χαπιού του φαρμάκου οσιμερτινίμπη μία φορά την ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου μειώνει την πιθανότητα θανάτου των ασθενών κατά 51%, δείχνουν οι δοκιμές.

Δημοσίευση 5/6/2023 | 13:42

Ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά το ήμισυ, σύμφωνα με «συναρπαστικά» και «άνευ προηγουμένου» αποτελέσματα από μια δεκαετή παγκόσμια μελέτη.

Πρόκειται για το φάρμακο οσιμερτινίμπη το οποίο όταν ο ασθενείς το λάβει μετά από χειρουργική επέμβαση μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου κατά 51%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα αποτελέσματα της μελέτης τελικού σταδίου, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Yale, παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο.

«Πριν από τριάντα χρόνια, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Roy Herbst, αναπληρωτής διευθυντής του Yale Cancer Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα έχουμε αυτό το ισχυρό φάρμακο. Το 50% είναι μεγάλη υπόθεση σε οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά σίγουρα σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ήταν συνήθως πολύ ανθεκτικός στις θεραπείες» τόνισε σχετικά.

Η δοκιμή του φαρμάκου

Η δοκιμή Adaura περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 30 και 86 ετών σε 26 χώρες και εξέτασε εάν το χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Όσοι έλαβαν μέρος στη δοκιμή, είχαν μια μετάλλαξη του γονιδίου EGFR, το οποίο βρίσκεται σε περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει έως και το 40% των περιπτώσεων στην Ασία. Μια μετάλλαξη του EGFR είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή ήταν ελαφροί καπνιστές.

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Herbst δήλωσε ότι τα «συναρπαστικά» αποτελέσματα πρόσθεσαν τεράστιο βάρος σε προηγούμενα ευρήματα από την ίδια δοκιμή που έδειξαν ότι το χάπι μειώνει επίσης κατά το ήμισυ τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Ο Herbst, βοηθός κοσμήτορα για τη μεταφραστική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Yale, δήλωσε ότι το χάπι αποδείχθηκε ότι «αλλάζει την πρακτική» και θα πρέπει να γίνει το «πρότυπο φροντίδας» για το τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως με τη μετάλλαξη EGFR.

Ορισμένοι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες είναι ήδη σε θέση να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, είπε, αλλά περισσότεροι θα πρέπει να επωφεληθούν.

Δεν ελέγχονται όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα για τη μετάλλαξη EGFR, η οποία πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Herbst, δεδομένων των ευρημάτων της μελέτης. «Αυτό ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη ταυτοποίησης αυτών των ασθενών με διαθέσιμους βιοδείκτες κατά τη στιγμή της διάγνωσης και πριν από την έναρξη της θεραπείας».

Η ουσία οσιμερτινίμπη

Η θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση με οσιμερτινίμπη, επίσης γνωστή ως 'Tagrisso' και παρασκευασμένη από την AstraZeneca, «μείωσε σημαντικά» τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν τα αποτελέσματα της δοκιμής. «Η επικουρική οσιμερτινίμπη κατέδειξε ένα άνευ προηγουμένου, εξαιρετικά στατιστικά σημαντικό και κλινικά σημαντικό συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς», ανέφερε η έκθεση.

Μετά από πέντε χρόνια, το 88% των ασθενών που έλαβαν το καθημερινό χάπι μετά την αφαίρεση του όγκου τους ήταν ακόμα ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συνολικά, υπήρχε 51% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου για όσους έλαβαν οσιμερτινίμπη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το όφελος επιβίωσης «παρατηρήθηκε με συνέπεια» σε μια ανάλυση σε όλες τις υποομάδες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρκίνο του πνεύμονα πρώτου σταδίου, σταδίου δύο και τρίτου σταδίου. Χημειοθεραπεία είχε χορηγηθεί στο 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη και το όφελος επιβίωσης της οσιμερτινίμπης παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το εάν είχε ληφθεί προηγούμενη χημειοθεραπεία.


«Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το εύρημα και πόσο καιρό χρειάστηκε για να φτάσουμε εδώ», δήλωσε ο Δρ Nathan Pennell, ειδικός της Asco που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό δείχνει μια αδιαμφισβήτητη, εξαιρετικά σημαντική βελτίωση στην επιβίωση».

Περίπου τα δύο τρίτα των 682 ασθενών στη δοκιμή ήταν γυναίκες. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν επίσης ιστορικό καπνίσματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χάπι λειτουργεί για καπνιστές και μη καπνιστές που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα.

Η Angela Terry, πρόεδρος της EGFR Positive UK, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «πολύ συναρπαστικά» και «εξαιρετικά σημαντικά».

«Ένα πενταετές συνολικό ποσοστό επιβίωσης 88% είναι απίστευτα θετικά νέα», είπε. «Η πρόσβαση σε ένα φάρμακο του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένη και του οποίου οι παρενέργειες είναι ανεκτές σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να είναι σίγουροι και ικανοί να απολαύσουν μια καλή ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γνωστός ράπερ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης για δολοφονία

Χτες

Ο MHD έγινε γνωστός για την ανάμειξη της τραπ και της δυτικοαφρικανικής μουσικής, το λεγόμενο «Afro trap»

iPhone 15: Τεράστιες ουρές, χάος και σπρωξιές σε εμπορικό στο Ντουμπάι από αλλόφρονες φαν

Προχτές

Χρειάστηκε η παρέμβαση των υπαλλήλων security του Dubai Mall για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Matteo Messina Denaro: Σε μη αναστρέψιμο κώμα ο πρώην αρχηγός της μαφίας ‑ Έπαψαν να του παρέχουν τροφή με σωληνάκι

Προχτές

Μετά τη σύλληψή του παρέμενε αμετανόητος και είχε δηλώσει ότι «αν δεν ήταν άρρωστος, δεν θα τον έπιαναν ποτέ»

Τουρκία: Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στo Καχρανμανμαράς

Προχτές

To επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται στην περιοχή Γιουκσούν

«Ήμουν κουρασμένος» ‑ Τι είπε ο Κασσελάκης για την αναφορά στα Κατεχόμενα ως «κρατίδιο»

Πριν 3 μέρες

«Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τα πυρά

Η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα: Οι αλλαγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

Πριν 4 μέρες

Tα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα

Εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κοντά στους 100 οι νεκροί σε μια ημέρα

Πριν 5 μέρες

Οι Αρμένιοι του θύλακα θα συναντηθούν με τις αζερινές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου

Γροθιά στο στομάχι! Φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές των δύο αδελφών μέσα στο αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη

Πριν 6 μέρες

Τα δυο αδέλφια και παιδιά του προέδρου της ελληνική κοινότητας της Βεγγάζης συμμετείχαν εθελοντικά ως διερμηνείς στην αποστολή

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.