Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Οικογένεια Βαρδινογιάννη: Δύο αιώνες ιστορία και ο ρόλος της στην ελληνική πραγματικότητα

Οικογένεια Βαρδινογιάννη: Δύο αιώνες ιστορία και ο ρόλος της στην ελληνική πραγματικότητα

Δημοσίευση 22/2/2017 | 00:46

Το επώνυμο Βαρδινογιάννης είναι εδώ και δεκαετίες συνώνυμο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και μέλη της πολύ μεγάλης οικογένειας έχουν επανδρώσει επιτελικές θέσεις στην πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας. Στην οικογένεια όμως έχουν διεισδύσει και πολλά άλλα ονόματα, γνωστά στον ελληνικό λαό, που όμως δεν είναι πολύ γνωστή η σχέση τους με την ιστορική οικογένεια.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι μία από τις ισχυρότερες οικογένειες του εφοπλιστικού κόσμου τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και διεθνώς, με καταγωγή από την Κρήτη. Μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη έχουν διακριθεί στη ναυτιλία, τις επιχειρήσεις, την πολιτική και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας πιάσουμε όμως τον μίτο της ιστορίας της οικογένειας από την αρχή της.Η απώτερη καταγωγή της οικογένειας είναι από τα Σφακιά, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκαν στην Επισκοπή Λαππαίων Ρεθύμνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική περιουσία της οικογένειας προσεγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 πλουσιότερες οικογένειες της Ευρώπης.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έχοντας ως βάση τα αυτόνομα Σφακιά, οι πρόγονοι της οικογένειας πρωταγωνίστησαν σε διάφορα επαναστατικά κινήματα, ενώ μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα διακρίθηκαν κυρίως ως αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Νίκος Βαρδινογιάννης (φωτό παρακάτω) δημιούργησε το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη και το διυλιστήριο της Motor Oil, βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση και στις επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Βαρδής Παπαδάκης ή Πασαραμαντής που απαγχονίστηκε το 1833 από τους Αιγύπτιους του Μεχμέτ Αλή Πασά, πατέρα του Ιμπραήμ, επειδή ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος. Το 1877-78, ο Γιάννης Βαρδινάκης ή Βαρδινογιάννης ηγήθηκε Κρητικής εξέγερσης εναντίον των Οθωμανών.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγείς αρχικά με το κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου και εν συνεχεία με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΑυτοί είναι οι ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές στον κόσμο 24/12/2016

Τον αδερφό του Νίκο θα ακολουθήσει και ο αδερφός του Βαρδής, ο οποίος είναι και ο γενάρχης της νέα γενιάς και έκανε τα βήματα για να φέρει την οικογένεια στην κορυφή. Στα 34 του χρόνια αποστρατεύεται λόγω Χούντας το 1967 με τον βαθμό του αντιναυάρχου. H αντιστασιακή του δράση τον έφερε μάλιστα μέχρι και την εξορία. Η μετάβαση όμως από την χούντα στην δημοκρατία έγινε με απόλυτα ομαλό τρόπο και τίποτε δεν διετάρασσε την γαλήνη τους. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Ναυπήγησε πλοία, έκλεισε μεγάλες συμφωνίες απ' ευθείας με ξένες κυβερνήσεις

. 

Μέχρι σήμερα, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει στην κατοχή του τον όμιλο με δραστηριότητες από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ορισμένες από τις επιχειρήσει είναι η Motor Oil HellasVegas Oil and GasAvin International S.A,Piraeus BankANEK LinesStar Channel, NJV ATHENS PLAZA, ΑudiovisualSter Cinemas. Η περιουσία τους εκτιμάται ότι αγγίζει το 2015 τα €8.6 δις. 

Ο γάμος του με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη τους έχει δώσει πέντε παιδιά, απογόνους της μεγάλης κληρονομιάς: Τον Γιάννη (Τζιγγερ) Βαρδινογιάννη, τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον Νίκο Βαρδινογιάννη και τη Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη.

Η γνωριμία τους μάλλον έγινε τυχαία σε ένα φιλικό σπίτι όταν ακόμα ήταν μαθήτρια. Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό.  

Η φιλανθρωπική τους δραστηριότητα είναι έντονη. Είναι Iδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Μεγάλο είναι το μέχρι τώρα έργο όπως η δημιουργία μιας πρότυπης ιατρικής μονάδας, που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα: της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) και ο ξενώνας «ΕΛΠΙΔΑ», το πρώτο Παιδιατρικό Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Το 2010 εγκαινιάστηκε η «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». 

Από το 1999, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. 

Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του Bαρδή Βαρδινογιάννη, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του.

Τι κάνουν τα παιδιά της οικογένειας: 

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όπως ήταν προφανές μεγάλωσε βασιλικά. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και αργότερα έφυγε για σπουδές στην Αμερική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Υπήρξε πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μεγαλομέτοχος της ομάδας, ενώ ως μεγάλος λάτρης της ταχύτητας, έκανε κι ένα πέρασμα από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Ουδέποτε βέβαια έπαψε να είναι εραστής του κινδύνου και της υψηλής έκκρισης αδρεναλίνης. 

Mε την αριστοκρατικής καταγωγής Σουηδέζα σύζυγό του παντρεύτηκαν σε μια πολύ classy τελετή το 1996, απέκτησαν στην πορεία τρεις γιους, αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα ιδανικό παράδειγμα ζευγαριού.

Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη παντρεύτηκε το 1987 τον κ. Γιώργο Γουλανδρή σε ένα από τους πιο πολυσυζητημένους γάμους της χρονιάς πώς να μην είναι άλλωστε αφού ενώθηκαν δύο μεγάλες οικογένειες. Μαζί απέκτησαν την Μαριάννα Γουλανδρή.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είναι παντρεμένος με την Αγάπη Πολίτη μαζι απέκτησαν τρία παιδιά, τον Παύλο, τον Νίκο και τη Χρυσή (η οποία παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Νίνο και έχουν αποκτήσει μαζί και μία κόρη).

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης είναι παντρεμένος με την Αλεξία Αντσακλή και τα απέκτησαν μαζί τον Άρη και τον Βαρδή.

Στις 27 Αυγούστου 2005, η μικρή τους κόρη, η Βαρδιάννα, ένωσε τη ζωή της με τον αγαπημένο της Ιδομενέα Κογχυλάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Λονδίνο, όπου σπούδαζαν και οι δύο. Ο γάμος τους, παραμυθένιος, έγινε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα στο κτήμα «Marianna Bay», κοντά στην Κοιλάδα και τη Χινίτσα στο Πόρτο Χέλι. 

Ο άλλος του αδερφός ανάμεσα στα δέκα αδέρφια ο οποίος συνέβαλε και αυτός στην γιγάντωση της περιουσίας, ο  Γιώργος Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1936. Ο ίδιος προτίμησε το εμπορικό ναυτικό, και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Το παρατσούκλι Καπετάνιος το απέκτησε όταν με μία τολμηρή κίνηση κατάφερε και έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), ενώ μαινόταν ο πόλεμος και τον καταδίωκε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Αποκτά το 1979 τον τον Παναθηναϊκό και μένει στο τιμόνι του μέχρι το 2000, φέρνοντας επιτυχίες αλλά και αποτυχίες στην ομάδα, συγκρούσεις με τους οπαδούς αλλά και νίκες. 

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη όπως θα δείτε και σε ένα συνοπτικό γενεαλογικό δέντρο παρακάτω, διατηρεί δεσμούς με μεγάλες οικογένειες της χώρας όπως οι οικογένειες Λαιμού, Κεφαλογιάννη, Λιβανού και Γουλανδρή. Εκτός όμως των ιστορικών οικογενειών, μέλη της οικογένειεας Βαρδινογιάννη δεν δίστασαν να συνάψουν δεσμούς και να παντρευτούν μέλη της ελληνικής showbiz όπως είναι η ηθοποιός Τζίνα Αλοιμόνου και ο τραγουδιστής Νίνο.

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη :

 • Βαρδής Παπαδάκης ή Πασαραμαντής, ηγέτης του κινήματος των Μουρνιών το 1833
  • Γιάννης Βαρδινάκης ή Βαρδινογιάννης, επαναστάτης του κινήματος του 1877-1878 και γιος του Βαρδή
   • Ελένη Βαρδινογιάννη, σύζυγος Ρούσσου Κούνδουρου και κόρη του Γιάννη
   • Ιωάννης Κούνδουρος, βιομήχανος και γιος της Ελένης
    • Ρούσσος Κούνδουρος, δικηγόρος και γιος του Ιωάννη
 • Παύλος Βαρδινογιάννης, γιος του Γιάννη
  • Ιωάννης Βαρδινογιάννης, έμπορος, σύζυγος της Χρυσής Θεοδωρουλάκη και γιος του Παύλου
   • Παύλος Βαρδινογιάννης, βουλευτής, υπουργός, σύζυγος της Λήδας Καντακουζηνού και πρωτότοκος γιος του Ιωάννη
   • Σήφης Βαρδινογιάννης (1929 - 2002), επιχειρηματίας, σύζυγος της Ελένης Πετράκη και γιος του Ιωάννη
   • Νίκος Βαρδινογιάννης, ιδρυτής του Ομίλου, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και γιος του Ιωάννη
    • Παύλος Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας, σύζυγος σε δεύτερο γάμο της Τζίνας Αλοιμόνου και γιος του Νίκου
   • Αμαλία Βαρδινογιάννη, επιχειρηματίας και κόρη του Ιωάννη σύζυγος του Κυριάκου Σεραφειμάκη
    • Βασίλης Σεραφειμάκης, επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος της Avin και υιός της Αμαλίας
   • Βαρδής Βαρδινογιάννης (1933, μεγαλοεπιχειρηματίας επικεφαλής τού Ομίλου Εταιρειών Motor Oil και σύζυγος της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννας Βαρδινογιάννη
    • Γιάννης Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας, πρόεδρος τής Avin, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, σύζυγος της Μελίσα Γκρόμελ και γιος του Βαρδή
    • Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, σύζυγος του εφοπλιστή Τζωρτζ Γουλανδρή και κόρη του Βαρδή
    • Γιώργος Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας, σύζυγος της Αριέττας Γιώργου Λιβανού και γιος του Βαρδή
    • Νίκος Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας, σύζυγος Αλεξίας Αντσακλή και γιος του Βαρδή
    • Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη, σύζυγος Ιδομενέα Κογχυλάκη και κόρη του Βαρδή
   • Γεώργιος Βαρδινογιάννης (1937), επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, σύζυγος Αγάπης Πολίτη και γιος του Ιωάννη
   • Θεόδωρος Βαρδινογιάννης (1942 - 1996), επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος τής Μotor Oil, χρηματοδότης του ΟΦΗ, σύζυγος της Αναστασίας Καράβελα και γιος του Ιωάννη
   • Ελένη Βαρδινογιάννη, δικηγόρος, σύζυγος Γιάννη Κεφαλογιάννη και κόρη του Ιωάννη

 

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η κλοπή που έκανε διάσημη τη Mona Lisa: Πίστευαν πως την έκλεψε ο Picasso

A-List Σήμερα

Είναι ίσως ο πιο γνωστός πίνακας στον κόσμο!

Ελληνικός καφές και αναμνήσεις σε παραδοσιακά καφενεία της χώρας

A-List Πριν 6 μέρες

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος

Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Και ενδιαφέροντα facts για τις 14 Φεβρουαρίου

Πού ξόδεψε 140.000 ευρώ o Kιμ Γιονγκ Ουν την ώρα που «ο λαός του υποφέρει από φτώχεια»

A-List Πριν 1 εβδομάδα

Τι είναι η Ομάδα Ευχαρίστησης που έχουν οργανώσει

Τι συμβαίνει στην Τουρκία και έχει γίνει τόσο δημοφιλής στις πλαστικές επεμβάσεις;

A-List

Πέρυσι, η Τουρκία κατέγραψε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αισθητικό ιατρικό τουρισμό

Κορυφαίοι σκηνοθέτες που ήταν σκληροί και βίαιοι με τους συνεργάτες τους

A-List Πριν 3 εβδομάδες

Όλοι οι ηθοποιοί έχουν να πουν κάτι... κακό για αυτούς

Tο πρώτο κτίριο με γραφεία στη Θεσσαλονίκη χτίστηκε το 1925

A-List Πριν 4 εβδομάδες

To Μέγαρο Ναχμία στέκει αγέρωχο ανάμεσα σε νέα κτίρια

Ο μαφιόζος που ντυνόταν ιερέας και εκτελούσε τους προδότες

A-List Πριν 4 εβδομάδες

O Ανιέλο Ντελακρόσε, ήταν μια τρομακτική φιγούρα

Η ζωή για τις γυναίκες στη Γάζα έχει έναν ακόμη Γολγοθά

A-List Πριν 4 εβδομάδες

Εν μέσω σοβαρής έλλειψης προϊόντων περιόδου και καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών

Όταν οι γάτες κατέλαβαν το Βρετανικό Μουσείο

A-List Πριν 5 εβδομάδες

Μια απροσδόκητη συνέπεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου

Η πρώτη συγγραφέας που έγραψε μυθιστόρημα παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη

A-List Πριν 5 εβδομάδες

Νέα ερωτήματα περί ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Την εποχή που όταν κρατούσες ομπρέλα, σε έβριζαν στο δρόμο

A-List Πριν 5 εβδομάδες

Ευτυχως οι εποχές αλλάζουν

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.