Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο
LGBTQI+
Ιούνιος 2020 - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον μήνα Υπερηφάνειας της διαφορετικότητας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Pride σημαίνει «έλα όπως είσαι»!

Pride σημαίνει «έλα όπως είσαι»!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 12/6/2017 | 09:21

Αφήνοντας πίσω το μεγάλο Pride της Αθήνας, η επόμενη στάση για την περηφάνεια είναι η μεγάλη γιορτή της LGBTQI+ κοινότητας, για 6η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.  Aπό την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, ως το Σάββατο, 17 Ιουνίου ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα ζήσει στο ρυθμό του Pride.  Πάρτι, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, εργαστήρια, και φυσικά η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας. Mιλήσαμε με την ομάδα του Pride για τους στόχους του φεστιβάλ.

Πόσα χρόνια σηκώνετε ψηλά τη σημαία του Pride; Τι έχει αλλάξει από την πρώτη χρονιά μέχρι σήμερα;

Τη rainbow σημαία μας την σηκώνουμε περήφανα από το 2012, οπότε φέτος αισίως γιορτάζουμε το 6ο Thessaloniki Pride. Οι αλλαγές σε αυτούς κι αυτές που συμμετέχουν από την αρχή είναι πολύ ευδιάκριτες, από την συμμετοχή του κόσμου που από τις 3.000 την πρώτη φτάσαμε στις 15.000 πέρυσι μέχρι τον αριθμό των εκδηλώσεων, ώστε από το 2016 το Φεστιβάλ να έχει γίνει 4ήμερο από το 2ήμερο που ξεκίνησε. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι συνεργασίες μας με δημόσιους κι ιδιωτικούς φορείς εντός κι εκτός χώρας, πολλαπλασιάζοντας τους διαύλους επικοινωνίας για το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Διαπιστώνουμε μέσα στα χρόνια πως ο κόσμος που συμμετέχει στο Pride δεν είναι μόνο οι LGBTI, αλλά όλοι οι δημότες κι επισκέπτες τις πόλης, ανεξάρτητου σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει εξελιχθεί σε μια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορά και συμμετέχει όλη η πόλη.

Το φετινό σλόγκαν είναι το "Έλα όπως είσαι". Πώς το ερμηνεύετε;

Το φετινό σύνθημα "Έλα Όπως Είσαι" θίγει το θέμα των έμφυλων, σεξουαλικών και άλλων ταυτοτήτων τις οποίες φέρουν οι άνθρωποι. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα να υιοθετεί και να συμπεριφέρεται με όποια ταυτότητα και έκφραση φύλου το αντιπροσωπεύει, να είναι ορατή η προσωπικότητά του, να ερωτεύεται όποια, όποιον και όποιο θέλει και αντίστοιχα να αποδέχεται και να σέβεται το ανάλογο δικαίωμα των υπολοίπων, τις διαφορετικές και κάθε είδους ταυτότητες. Παράλληλα, το φετινό Thessaloniki Pride υπενθυμίζει στην Πολιτεία πως οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της, νομοθετώντας ανάλογα ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ταυτότητες αυτές.

Πώς μπορεί η ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει τις βάσεις για ισονομία και αποδοχή;

Σύμφωνα με την θεματική και το σύνθημα του φετινού Athens Pride όλα είναι "Θέμα Παιδείας". Οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες θα πρέπει να διδάσκονται για τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και τις ταυτότητες φύλου από μικρή ηλικία. Η αποδοχή έρχεται όταν τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν πως δύο άντρες ή δύο γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις αγάπης και να δομήσουν οικογένειες ισότιμες με τις ετερόφυλες. Ελλείψει εκπαιδευτικού υπόβαθρου και δομών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το παραπάνω, θεωρώ πως το να φέρνουν οι γονείς τους τα παιδιά στο Pride είναι μια εξαίρετη ευκαιρία για αυτά να μάθουν πως η διαφορετικότητα είναι ο πλούτος της κοινωνίας μας. Από την άλλη η Πολιτεία οφείλει να αποδειχθεί τολμηρή και να θεσπίσει νόμους που θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των LGBTI ανθρώπων και θα τα εξισώσει με αυτά της υπόλοιπης κοινωνίας.

Τι συμβαίνει στα ελληνικά σχολεία; Πώς αντιμετωπίστηκε η θεματική εβδομάδα των έμφυλων ταυτοτήτων;

Δυστυχώς τα ελληνικά σχολεία δεν είναι πλήρως εφοδιασμένα για να διδάξουν την διαφορετικότητα. Θέματα που αφορούν την ομοφυλοφυλία και την αμφιφυλοφιλία αλλά και την τρανς ταυτότητα έχουν αποκρυφτεί πλήρως κι ακόμα και σήμερα το να αναδειχθούν θεωρείται ταμπού. Ομοίως ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός σχολικός εκφοβισμός είναι ένα ένοχο μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει. Η θεματική εβδόμαδα των έμφυλων ταυτοτήτων αποδεικνύεται ως μια άριστη ευκαιρία οι μαθητές κι οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα όπως η ομοφοβία κι η τρανσφοβία, να κατανοήσουν τις αιτίες και να διαπιστώσουν πως όντως πυροδοτούν το bullying, αλλά για άλλη μια φορά κάτι το τόσο αυτονόητο μεν, προοδευτικό δε προσέκρουσε στα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός κομματιού της κοινωνίας που θεωρεί τα θέματα φύλου μη άξια για να εισέλθουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παρ' όλα αυτά αισιοδοξούμε καθώς περισσότερα υπήρξαν τα παραδείγματα εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επικρότησαν αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας κι η συγκεκριμένη θεματική εβδομάδα διεξήχθη με επιτυχία εντός των σχολικών αιθουσών.

Τι είναι αυτό που πάντα έχει στο νου της η διοργάνωση του Pride ως μήνυμα, ως στόχο, χρόνο με τον χρόνο;

To μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε κάθε χρόνο είναι αυτό της αγάπης και της αποδοχής. Κάθε χρόνο υπενθυμίζουμε πως παρά την απαξίωση, την απόρριψη και τη βία που δεχόμαστε, η ανθρώπινή μας αξία δεν φθείρεται και πως πάντα θα συνεχίζουμε να απαντάμε με αγάπη και θετική ενέργεια. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας να συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν πίσω τη μιζέρια και το μίσος και να προχωρήσουν σε μια σύγχρονη κι ανοιχτή κοινωνία. Σε μια εποχή έντονης πόλωσης και κοινωνικής εσωστρέφειας το Thessaloniki Pride δίνει βήμα σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να εκφραστούν κι αναπτύσσει συμπράξεις με κοινωνικούς φορείς δηλώνοντας περίτρανα έτσι πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μιας μερίδας της.

Kεντρική Φωτογραφία - Motionteam

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Ααρον Τέιλορ‑Τζόνσον έλαβε πρόταση να γίνει ο επόμενος Τζέιμς Μποντ

LGBTQI+ Πριν 1 εβδομάδα

Η επίσημη προσφορά είναι στο τραπέζι και περιμένουν να ακούσουν την απάντησή του, αναφέρει δημοσίευμα

8+1 ελληνικές ταινίες που καθόρισαν την πολιτιστική μας κουλτούρα και τις γνωρίζουν παγκοσμίως

LGBTQI+ Πριν 3 εβδομάδες

Από τα εμβληματικά έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τις διεθνώς πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου

Οι μεγαλύτεροι psycho σε ταινίες: Όσοι μας έκαναν πραγματικά να φοβηθούμε

LGBTQI+ Πριν 4 εβδομάδες

Κάτι τέτοιοι ρόλοι θέλουν πολύ ταλέντο

Coldplay: Ανοίγει Μάρτιο‑Απρίλιο το ΟΑΚΑ, κανονικά η συναυλία τους

LGBTQI+ Πριν 7 εβδομάδες

Μέσω Facebook το ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

LGBTQI+ Πριν 7 εβδομάδες

Ο Bob Dylan και ο Eric Clapton τον εκτιμούσαν απεριόριστα. Ήταν ο Mike Bloomfield.

Το TikTok αφαίρεσε τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ και του The Weeknd

LGBTQI+ Πριν 8 εβδομάδες

Μετά τη διαμάχη με τη δισκογραφική τους εταιρεία, Universal Music Group

Tι συνέβη τη «σπουδαιότερη νύχτα της ποπ μουσικής»

LGBTQI+ Πριν 8 εβδομάδες

50 από τους πιο καυτούς σούπερ σταρ της μουσικής της Αμερικής βρέθηκαν στο ίδιο σημείο για καλό σκοπό

4 κόντρες πίσω από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σήριαλ που δεν μάθαμε ποτέ

LGBTQI+ Πριν 9 εβδομάδες

Δεν θα το φανταζόμασταν ποτέ

4 ταινίες για τον κόσμο της δημοσιογραφίας που πρέπει να δεις

LGBTQI+ Πριν 10 εβδομάδες

Εξαιρετικές επιλογές, ό,τι πρέπει για να εκτιμήσεις το επάγγελμα

ΑΝΤ1: Δύο σειρές του πήραν το «πράσινο φως» για το Netflix

LGBTQI+ Πριν 12 εβδομάδες

Ελληνικές επιτυχίες στη διεθνή πλατφόρμα

Πάτα play σε αυτές τις ταινίες αν σου άρεσε το Poor Things

LGBTQI+ Πριν 12 εβδομάδες

Δύο ταινίες και ένα animation ό,τι πρέπει για το ΣΚ

Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι

LGBTQI+ Πριν 12 εβδομάδες

Μια ακόμα αποκάλυψη για τη σειρά που τελείωσε πριν από 15 χρόνια

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.