Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Θέμα χρόνου η εμφάνιση του θανατηφόρου κοροναϊού στην Ευρώπη

Θέμα χρόνου η εμφάνιση του θανατηφόρου κοροναϊού στην Ευρώπη

Δημοσίευση 22/1/2020 | 12:06

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στην Ευρώπη κρούσματα του κοροναϊού που έχει προκαλέσει πανικό στην ασιατική ήπειρο κι έντονο εκνευρισμό στον πλανήτη αφήνουν διακεκριμένοι ιολόγοι και κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με την ενημέρωση του αριθμού των κρουσμάτων από το Πεκίνο.

Με τον αριθμό των θυμάτων να έχει ανέλθει στους εννέα, τους ασθενείς να φθάνουν τους 440 και τα πιθανά κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς, οι ειδικοί υπενθυμίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Πεκίνου των πραγματικών διαστάσεων που είχε λάβει η πανδημία του SARS το 2002 και το 2003.

Για το λόγο αυτό, εφιστούν επαγρύπνηση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την δημόσια υγεία.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Χθες, ένας άνθρωπος στο Σιάτλ των ΗΠΑ διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ασθενής είναι ταξιδιώτης από την Κίνα.

Η επιδημία ξεκίνησε από την Βουχάν της κεντρικής Κίνας εξαπλώθηκε με κρούσματα να έχουν καταγραφεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»,, ο νέος κοροναιός αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες ηπείρους κι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει την... πόρτα της Ευρώπης.

Την ώρα που ο πλανήτης λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να θωρακιστεί από τον νέο ιό, o oποίος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να μεταλλαχθεί, οι υγειονομικές αρχές της διεθνούς κοινότητας εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην ενημέρωση από το Πεκίνο.

Χθες, υπήρξαν μαρτυρίες ότι, στα νοσοκομεία της Κίνας οι ασθενείς δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», συγγενείς των ασθενών και των θυμάτων καταγγέλλουν ότι οι γιατροί δεν εξετάζουν τους ασθενείς και τους δίνουν εξιτήριο.

«Ο πατέρας μου είχε εμφανίσει συμπτώματα αλλά οι γιατροί έκριναν ότι μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του», επισημαίνει ένας Κινέζος , οι γονείς του οποίου έχουν μολυνθεί από τον κοροναιό.

«Αφού η Κίνα κρατούσε κρυφή την επιδημία του SARS για εβδομάδες , υπάρχει υποψία ότι τα σημερινά στοιχεία δεν είναι επίσης αληθινά. Ειδικά δεδομένου ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να έχουν μολυνθούν από τον ιό πάνω από 1.700 άνθρωποι.

Από τον ιό του SARS, είχαν μολυνθεί συνολικά 8 χιλιάδες άνθρωποι και πάνω από 800 είχαν χάσει την ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ιολόγο από το Βερολίνο, Κριστιάν Ντρόστεν, τα νοσοκομεία στη Γερμανία πρέπει να είναι πανέτοιμα για να περιθάλψουν ασθενείς με τον ιό καθώς αναμένονται κρούσματα στη χώρα.

Επιπλέον, όπως είπε, θα πρέπει να αποσυμφορηθούν οι μονάδες εντατικής φροντίδας προκειμένου να είναι έτοιμες για όσους νοσήσουν από τον κοροναιό. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια δεν είναι 100% αποτελεσματικοί για να φρενάρουν τον ιό αφού οι ταξιδιώτες μπορεί είναι φορείς και να εμφανίσουν συμπτώματα αφότου φθάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Προληπτικά μέτρα στα αεροδρόμια

Από την Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη έως το Σίδνει, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν ύποπτα κρούσματα. Πάνω από 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν της Κίνας πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία σύνορα της Κίνας

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της E.E έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Bουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της γηραιάς ηπείρου - μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο.

Αλλά οι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

Αντιδρά η γιαγιά της 12χρονης από τον Κολωνό για την απαλλαγή του Μίχου – «Είναι λάθος»

Πριν 3 μέρες

«Δεν μπορώ να την εξηγήσω αυτήν την πρόταση», σχολίασε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας

Αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων κοκκύτη

Πριν 3 μέρες

Έχουν προσβληθεί πάνω από 3.000 άνθρωποι στην Τσεχία

Mαρτυρικός θάνατος για 12χρονη: Η μάνα και ο πατέρας της την άφησαν να πεθάνει από ψείρες

Πριν 3 μέρες

Μία 12χρονη στις ΗΠΑ βρήκε τραγικό θάνατο, όταν οι ψείρες που είχε στο κεφάλι της, τη δάγκωσαν, με αποτέλεσμα να πάθει ανακοπή

Conference League: Με Φενέρ ο Ολυμπιακός, με την Μπριζ ο ΠΑΟΚ στους «8»

Πριν 4 μέρες

Στις 11 και 18 Απριλίου τα παιχνίδια των προημιτελικών

Αγριο έγκλημα: Δάσκαλος σκότωσε τη γυναίκα του με 16 μαχαιριές και την κόρη με 12 όταν μπήκε στη μέση

Πριν 4 μέρες

Ένα βίαιο εγκληματικό περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Ερζερούμ της Τουρκίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης

Γάλλος serial killer εμφανίστηκε σε τηλεπαιχνίδι, ενώ η αστυνομία τον αναζητούσε 35 χρόνια

Πριν 4 μέρες

Είχε βιάσει τουλάχιστον τρεις ανήλικες και έχει διαπράξει 31 δολοφονίες

Αυτά είναι τα ζευγάρια για τους «8» του Champions League

Πριν 4 μέρες

Όλος ο δρόμος μέχρι τον τελικό

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.