Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Πού είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Πού είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Δημοσίευση 14/4/2020 | 16:18

Τη Μεγάλη Δευτέρα προβάλλεται η υπέροχη μορφή του Παγκάλου Ιωσήφ, γιατί αυτός σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, αποτελεί προτύπωση και εικόνα του Χριστού.

Όπως ο Κύριος υπέφερε άδικα εξαιτίας της ανθρώπινης κακίας, το ίδιο και εκείνος υπέφερε εξαιτίας της κακίας των αδελφών του και έδειξε όπως και ο Χριστός απέραντη ανεξικακία. Επίσης την ημέρα αυτή κάνουμε ανάμνηση του διδακτικού γεγονότος της ξηρανθείσης συκής από τον Κύριο πο συνέβηκε σύμφωνα με τα ιερά Ευαγγέλια την επομένη ημέρα της θριαμβευτικής Του εισόδου στην Ιερουσαλήμ.

Μη βρίσκοντας καρπό στο δένδρο το καταράστηκε και αυτό αμέσως ξεράθηκε, θέλοντας να μας διδάξει με τον τρόπο αυτό, πως και εμείς αν δεν παράγουμε πνευματικούς καρπούς, μας περιμένει ο αιώνιος θάνατος! Επίσης η άκαρπος συκή συμβολίζει και την ιουδαϊκή Συναγωγή, και γενικότερα την ιουδαϊκή θρησκεία, η οποία δεν είχε πλέον να παρουσιάσει καμιά πνευματική υπηρεσία στο λαό, μάλλον αρνητικές υπηρεσίες προσέφερε και γι’ αυτό στηλιτεύτηκε έντονα από τον Κύριο.

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν να κάνουμε μνεία την Μ. Δευτέρα αφ’ ενός μεν του δικαίου Ιωσήφ και αφ’ ετέρου του γεγονότος της ξηρανθείσης συκής για να μιμηθούμε και εμείς τον Πάγκαλο Ιωσήφ στην αρετή και να αποφύγουμε την άκαρπη συκή και να στολισθούμε με αρετές και πνευματικούς καρπούς, προκειμένου να ακολουθήσουμε τον Κύριο στο σωτήριο Πάθος Του.

Τη Μεγάλη Τρίτη ενθυμούμαστε την παραβολή των Δέκα Παρθένων που έχει υψίστη σημασία για τη σωτηρία μας.

Η Υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη σε δύο βασικά θέματα, στην παραβολή των δέκα παρθένων και στην καλλιέργεια των ταλάντων, που χαρίζει στον καθένα μας ο Θεός. Προβαίνοντος του Πάθους, η Εκκλησία μάς καλεί να στρέψουμε την προσοχή μας στα έσχατα, είτε αυτά για τον καθένα μας έρχονται την ώρα του θανάτου, είτε αναφέρονται στην τελείωση του κόσμου κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Οι ύμνοι που ψάλλονται είναι πολύ διδακτικοί και συγκινητικοί.

Την Μ. Τετάρτη τιμάμε τη μετάνοια της αμαρτωλής γυναικός, η οποία άλειψε με μύρο από ευγνωμοσύνη τα πόδια του Κυρίου, λίγο πριν το Πάθος Του.

Τη Αγία και Μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονε”…

Οι άγιοι πατέρες όρισαν να θυμόμαστε και να τιμάμε αυτή τη μέρα μια αμαρτωλή γυναίκα, η οποία αποφάσισε να μετανοήσει ειλικρινά και εξωτερικεύοντας αυτή τη σωτήρια παρόρμησή της άλειψε τα πόδια του ελεήμονα Χριστού με πολύτιμο μύρο. Επειδή η μετάνοια είναι βασική προϋπόθεση για τη σωτηρία κάθε ανθρώπου, η μεγάλη μετάνοια της γυναικός αυτής αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για κάθε πιστό και επειδή το γεγονός της μετάνοιας είναι ένας δύσκολος αγώνας και ένα επώδυνο πάθος αυτοταπείνωσης, καθόρισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, να είναι αφιερωμένη η προηγούμενη ημέρα πριν τη σύλληψη του Κυρίου στην μετάνοια της πόρνης γυναικός.

Τη Μ. Πέμπτη εορτάζουμε τα σωτήρια γεγονότα που συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, τον ιερό Νιπτήρα, την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου και την Προδοσία του Ιούδα.

Σύμφωνα με τα ιερά Ευαγγέλια την Πέμπτη ημέρα εκείνης της εβδομάδος ο Κύριος, ως Θεός, γνωρίζοντας τα μέλλοντα να συμβούν θέλησε να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους αγαπημένους Του μαθητές. Γι’ αυτό οργάνωσε τραπέζι σε κάποιο υπερώο της Ιερουσαλήμ. Ο δείπνος αυτός έγινε την Πέμπτη το βράδυ, ονομάζεται δε Μυστικός Δείπνος επειδή κατά τη διάρκειά του έλαβαν χώρα σπουδαιότατα γεγονότα που έχουν σχέση με τη σωτηρία μας, ακατανόητα στο ανθρώπινο μυαλό.

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα γενικού πένθους και θρήνου για εκατομμύρια πιστούς. Ημέρα απόλυτης νηστείας, προσευχής και περισυλλογής. Ο Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Κύριος των Κυριευόντων βρίσκεται κρεμασμένος επί του ξύλου ως κακούργος. Η ανθρώπινη κακία έφτασε στο έσχατο σημείο της πτώσης της, ο άνθρωπος έγινε θεοκτόνος!

…Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τους ορθοδόξους πιστούς. Γνωρίζουμε ότι το σεπτό θείο πάθος λειτούργησε λυτρωτικά για μας. Λυπούμαστε για τα αμαρτήματά μας, για την κατάπτωσή μας και προπαντός για την θεοκτονία. Παράλληλα όμως χαιρόμαστε που η Μεγάλη Θυσία του Χριστού έγινε αιτία και μέσον απολύτρωσης του ανθρωπίνου γένους.. Η ανάσταση που επακολούθησε το θάνατο του Σωτήρος, έγινε η απαρχή και της δικής μας ανάστασης.

Το Μ. Σάββατο τιμάμε τη θεόσωμο Ταφή του Κυρίου μας και την εις Άδου Κάθοδόν Του. Επειδή η επόμενη ημέρα ήταν Πάσχα για τους Ιουδαίους έπρεπε να κατέβουν τα σώματα από τους σταυρούς και να θαφτούν πριν τη δύση του ηλίου. Για να επιταχύνουν το θάνατο τον καταδίκων έσπαζαν τα κόκαλά τους με σιδερένιους λοστούς. Για τον Κύριο δεν χρειάστηκε να αρθώσουν τα μέλη “ως είδον αυτόν ήδη τεθνηκότα”(Ιωάν.19:33). Μόνο που “εις των στρατιωτών λόγχη αυτού την πλευράν ένυξε, και ευθέως εξήλθεν αίμα και ύδωρ” (Ιωάν.19:34). 

Μετά την εκπνοή Του επί του σταυρού η ψυχή του Κυρίου, ακολουθώντας τον απαράβατο νόμο του θανάτου, κατέβηκε στον άδη, τον προαιώνιο σκοτεινό τόπο – δεσμωτήριο των ανθρωπίνων ψυχών. 

Σύμφωνα με σαφή προφητικά χωρία της Αγίας Γραφής η κάθοδος του Χριστού στον άδη υπήρξε επεισοδιακή. Η παρουσία του Θεού στον τόπο του πικρού δεσμωτηρίου των ψυχών έφερε αναστάτωση. Οι αιώνιες πύλες του παμφάγου άδη γκρεμίστηκαν και οι φύλακες πυλωροί έφριξαν μπροστά στο μεγαλείο και το φως της θεότητας. Ο Χριστός συνέχισε και εκεί το απολυτρωτικό Του έργο. Κήρυξε το ευαγγέλιο της σωτηρίας στα απ’ αιώνος δέσμια πνεύματα και όσα από αυτά πίστεψαν ελευθερώθηκαν και ανέβηκαν μαζί με τον Κύριο από τον άδη.

Το πνεύμα του Κυρίου ήταν αδύνατο να μείνει στον εκεί, στον τόπο της βασάνου. Γι’ αυτό και ανέστη. Επίσης οι πιστοί του Χριστού που συναποτελούν το μυστικό Του σώμα δεν μπορούν πια να μείνουν και αυτοί δέσμιοι του άδη.

Η εις άδου κάθοδο του Κυρίου σήμανε την κατάλυση του κράτους και της εξουσίας του άρχοντος του σκότους στους πιστούς του Χριστού. Αυτή η νίκη είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, διότι νικήθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου ο θάνατος. Από τότε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή γι’ αυτή.

Λάμπρου Κ. Σκοντζου Θεολόγου – Καθηγητού
Αναδημοσίευση απο : Ορθόδοξες Απαντήσεις

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φίδια που γίνονται... ρόδες: Το απίστευτο κόλπο που τους δίνει τετραπλάσια ταχύτητα

Σήμερα

Επιστήμονες κατέγραψαν τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο μικρά φίδια στη Νοτιοανατολική Ασία κυλούν στο έδαφος για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο.

Υιοθετήθηκε βρέφος από την Αθήνα το 1959: Πώς βρήκε την οικογένειά της 65 χρόνια μετά

Πριν 1 εβδομάδα

Η Barbara Brown, που ζει σήμερα στο Τέξας, γνώρισε το 2024 τους συγγενείς της με τη βοήθεια του Ευτυχία Project, το οποίο φέρνει φέτος στην Ελλάδα την Πέμπτη Ετήσια Συνάντηση Ελλήνων Υιοθετημένων.

«Ο κόσμος θέλει να πεθάνω»: Ο μεγιστάνας που πολεμά τον θάνατο και συμβουλεύει Μασκ και Τραμπ

Πριν 2 εβδομάδες

Ο 49χρονος επιχειρηματίας μίλησε στο Axios για τη διάγνωσή του, τα πειράματά του και το όραμά του να αλλάξει τη σχέση των ανθρώπων με τον θάνατο.

Γιατί έγιναν ακριβότερα τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ελλάδα – Τα νέα στοιχεία της Eurostat

Πριν 3 εβδομάδες

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην αύξηση τιμών αεροπορικών εισιτηρίων στην ΕΕ

Εξωγήινοι: «Δεν είμαστε έτοιμοι» ‑ Η πραγματική μορφή που θα έχουν

Πριν 6 εβδομάδες

Με αφορμή το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, κορυφαίοι επιστήμονες από το Χάρβαρντ και το ινστιτούτο SETI αναλύουν τα σενάρια της ανακάλυψης ζωής στο Σύμπαν και το τεράστιο κενό στην παγκόσμια προετοιμασία.

Πώς η εξάρτηση από το ChatGPT επηρεάζει μνήμη, σκέψη και συμπεριφορά

Πριν 7 εβδομάδες

Η καθημερινή εξάρτηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πως αλλάζει τον τρόπο μάθησης και λήψης αποφάσεων.

Η ευχή «Καλή Παναγιά» διχάζει: Είναι τελικά σωστό να τη λέμε; Δείτε την απάντηση

Πριν 10 εβδομάδες

Η δημοφιλής έκφραση του Δεκαπενταύγουστου προκαλεί συζητήσεις, με τους ειδικούς να ξεκαθαρίζουν το γλωσσικό της υπόβαθρο απέναντι στις ενστάσεις εκκλησιαστικών κύκλων.

Δεκαπενταύγουστος: Το «Πάσχα του καλοκαιριού» ‑ Πώς γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου

Πριν 10 εβδομάδες

Από την Τήνο και την Πάρο μέχρι την Παναγία Σουμελά, οι πιστοί συρρέουν για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, ενώ το «παρών» στις εκδηλώσεις δίνει και η πολιτική ηγεσία.

Δεκαπενταύγουστος: Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού

Πριν 10 εβδομάδες

Η 15η Αυγούστου τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και θεωρείται το «Πάσχα» του καλοκαιριού για την Ορθοδοξία.

Iστορική απόφαση του ΟΗΕ: Η αναπαραγωγική βία αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως έμφυλη βία ‑ Τι αλλάζει

Πριν 11 εβδομάδες

Μια ιστορική απόφαση βάζει για πρώτη φορά στο επίκεντρο μια μορφή κακοποίησης που για χρόνια παρέμενε χωρίς σαφή ονομασία και νομική αναγνώριση

Forbes 2026: Τέσσερις ελληνικές πόλεις στους καλύτερους προορισμούς για συνταξιοδότηση στο εξωτερικό

Πριν 11 εβδομάδες

Αθήνα, Κέρκυρα, Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν στη λίστα με τους 96 προορισμούς σε 24 χώρες που αξιολογεί το αμερικανικό περιοδικό με βάση κόστος ζωής, υγεία, ασφάλεια και κλίμα.

Τι αλλάζει στις κάψουλες καφέ; Ο κανονισμός της ΕΕ που τίθεται σε ισχύ από τις 12 Αυγούστου

Πριν 11 εβδομάδες

Με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τις συσκευασίες, οι κάψουλες καφέ μιας χρήσης αποκτούν επίσημη νομική υπόσταση και συγκεκριμένες οδηγίες ανακύκλωσης.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.