Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Η ξεχασμένη, τραγική, πραγματική ιστορία πίσω από τη Lolita

Η ξεχασμένη, τραγική, πραγματική ιστορία πίσω από τη Lolita

Η Σάλι Χόρνερ ήταν 11 ετών όταν συνελήφθη να κλέβει ένα σημειωματάριο από ένα γωνιακό κατάστημα στη γενέτειρά της στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, από έναν άνδρα ονόματι Φρανκ Λα Σαλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν πράκτορας του FBI.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 16/5/2023 | 00:56

Την κράτησε αιχμάλωτη για 21 μήνες. Την υποχρέωνε να παριστάνει την κόρη του δημόσια και τη βίασε ιδιωτικά. Η δοκιμασία της ήταν η έμπνευση για το μυθιστόρημα Lolita του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

Αλλά μέσα σε όλη την οργή για το βιβλίο, η ιστορία του Χόρνερ έχει ξεχαστεί.

Το βιβλίο της Καναδής συγγραφέα Σάρα Γουάινμαν, είναι μια εκτενής αναφορά της ζωής και της αιχμαλωσίας της Σάλι από τον Χόρνερ και όπως είπε σε συνέντευξή της, ήθελε ο Χόρνερ «να είναι ουσιαστικά τόσο αθάνατος όσο η Lolita στη λογοτεχνία».

Η ιστορία της Σάλι

Τον Μάρτιο του 1948, η Σάλι μπήκε σε ένα κατάστημα στο Κάμντεν της Νέας Υόρκης για να κλέψει ένα τετράδιο σε μια αποστολή για ένα κλαμπ κοριτσιών.

«Ήταν ένα μοναχικό παιδί», είπε η Γουάινμαν. «Εφόσον ολοκλήρωνε αυτή την πρόκληση μύησης ... αυτό θα την έβαζε στο κλαμπ».

«Απλώς είχε την τεράστια ατυχία να εμπλακεί σε αυτή τη μικροκλοπή κάτω από τα άγρυπνα μάτια ενός άνδρα ονόματι Φρανκ Λα Σάλ, ο οποίος μόλις δύο μήνες πριν είχε αποφυλακιστεί μετά από μια αρκετά μεγάλη ποινή για τον βιασμό πέντε κοριτσιώ, ηλικίας 11 και 14 ετών».

Η Λα Σαλ είπε στον Χόρνερ ότι ήταν πράκτορας του FBI και αν δε συμφωνούσε να ακολουθήσει τις οδηγίες του και να αναφέρει σε εκείνον για τις κινήσεις της τακτικά, θα την έστελναν σε αναμορφωτήριο ανηλίκων. Τον πίστεψε.

Έπειτα, δεν είχε νέα του για αρκετούς μήνες, αλλά τον Ιούνιο, λίγο αφότου έγινε 11 ετών, ο Λα Σάλ τη σταμάτησε καθώς επέστρεφε από το σχολείο και την έπεισε να πάει μαζί του στο Ατλάντικ Σίτι της Νέας Υόρκης. Την έβαλε να πει στη μητέρα της ότι πήγαινε διακοπές με έναν φίλο.

Ο Γουάινμαν είπε ότι η μητέρα της Σάλι Χόρνερ, Έλα Χόρνερ, «είχε μια πραγματικά σκληρή, σκληρή ζωή». Ο πατέρας της Σάλι είχε αυτοκτονήσει και εκείνη πάλευε να συντηρήσει την οικογένειά τους.

"Το κοριτσάκι ήθελε διακοπές… αλλά η Έλα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά, έτσι άφησε την κόρη της να πάει με τον άγνωστο!", είπε.

Όταν η μητέρα της κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κάλεσε την αστυνομία, η Σάλι με τον Γουάινμαν είχαν ήδη εξαφανιστεί. 

Για να αποφύγει την αστυνομία, ο La Salle μετέφερε τον Horner σε όλη τη χώρα, σταματώντας στο Μέριλαντ, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια.

«Μπόρεσε να πείσει τον κόσμο και τον εαυτό του ότι η Σάλι ήταν, όπως το έθεσε αργότερα στα δικαστικά έγγραφα, η "κόρη» του"», είπε ο Γουάινμαν. "Αυτό προφανώς δεν ήταν αλήθεια. Αλλά λόγω της δημόσιας μυθοπλασίας που την ανάγκασε να δημιουργήσει, έπρεπε να ζήσει με αυτό για 21 μήνες".

Όλο αυτό το διάστημα, ο Λα Σαλ  κακοποιούσε σeξουαλικά τη Σάλι πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην Καλιφόρνια, ένας γείτονας που είχε υποψίες για τη σχέση τους, πλησίασε την Σάλι όταν έλειπε ο Λα Σαλ και έμαθε όλη την αλήθεια. 

Η οικογένεια της Σάλι τηλεφώνησε στο FBI και ο Λα Σαλ συνελήφθη αργότερα την ίδια μέρα. Την έστειλαν σπίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά οι δυσκολίες της δεν είχαν τελειώσει.

Παρόλο που είχε βιαστεί, πολλά από τα κορίτσια στο σχολείο της τη θεωρούσαν "πόpνη" επειδή δεν ήταν πια παρθένα, είπε η συγγραφεας. Η μητέρα της μάλιστα είπε επανειλημμένα στον Τύπο: "Ό,τι και να έχει κάνει η Σάλι, μπορώ να τη συγχωρήσω". Σε ηλικία 15 ετών, δύο χρόνια μετά τη διάσωσή της, η Σάλι πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Στις φωτογραφίες βλέπετε τη Σάλι την στιγμή που ανταμώνει τη μαμά της μετά τη διάσωση και στην άλλη τη Σάλι το καλοκαίρι λίγο πριν χάσει τη ζωή της.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Έφη έχει πάρει 20 διεθνή βραβεία για τις ταινίες της, ακούει τέκνο και βλέπει Sesame Street

Πριν 1 εβδομάδα

Μιλάμε με την αγαπημένη σκηνοθέτιδα και δημιουργό animation που είναι ασταμάτητη

Έρευνα αποκαλύπτει πως, η ηλικία σου φαίνεται από μια απλή κίνηση του χεριού

Πριν 3 εβδομάδες

Για πιάσε το κινητό σου να δούμε σε ποια γενιά ανήκεις

Οι μεγαλύτεροι φαρσέρ της Ελλάδας, τα πρώτα trolls της χώρας

Πριν 4 εβδομάδες

Ποιος θυμάται τον Φουσέκη, το Λέντη και τους Πατρινούς;

Η ιστορική αλλαγή που θα δούμε στην Εθνική Γερμανίας μετά από 70 χρόνια

Πριν 5 εβδομάδες

Τι αλλάζει στα Πάντσερ μετά από 70 χρόνια

Η ιστορία του κόσμου μέσα από στιγμές της Eurovision: Πολιτικοκοινωνικές αλλαγές και μουσική

Πριν 6 εβδομάδες

Όταν ο διαγωνισμός παίρνει άλλο χαρακτήρα

Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα

Πριν 6 εβδομάδες

Πρωτοπόρος, φεμινίστρια, κινηματογραφίστρια

Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης

Πριν 6 εβδομάδες

Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2024

Πριν 7 εβδομάδες

Η ελληνική κοινωνία, με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και την πλούσια ιστορία της, επηρεάζει τις εμπειρίες και τους ρόλους των γυναικών.

Τα συγκλονιστικά σπίτια του πρωταγωνιστή του Big Bang Theory σε Νέο Δελχί και Λος Αντζελες

Πριν 7 εβδομάδες

Ο Kunal Nayyar και η γυναίκα του Neha Kapur έχουν μοναδικό γούστο

Τι πραγματικά σημαίνει η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου

Πριν 7 εβδομάδες

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.