Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου
αρχείου

Λουλούδια, σοκολάτες και όμορφα μπισκότα σε σχήμα καρδιάς είναι συνήθως οι εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Κόκκινες καρδιές και εγκάρδιες κάρτες διακοσμούν κάθε κατάστημα και τα κόκκινα τριαντάφυλλα βρίσκονται παντού.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 12/2/2024 | 16:19

Αλλά αν δεν είστε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Αγίου Βαλεντίνου, ίσως να σας ενδιαφέρει αυτό το ιστορικό fact: Δεν ξεκίνησε ως ημέρα αγάπης. Η προέλευσή του βρίσκεται κάπου κρυμμένη ανάμεσα σε μεθυσμένα φεστιβάλ και στα κελιά της φυλακής.

Σήμερα, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σημαίνει λεφτά - Είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση για εταιρείες καρτών, λουλουδιών και ζαχαρωτών. Από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν μέχρι τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται.

Όλα ξεκίνησαν με ένα μάτσο γuμνούς Ρωμαίους

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν ξεκίνησε με ποιήματα και σοκολάτες. Ξεκίνησε με ένα σωρό μεθυσμένους, γυμνούς Ρωμαίους.

Κάθε χρόνο, οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή της Lupercalia από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή η παγανιστική γιορτή γονιμότητας γιόρταζε έναν αρχαίο θεό που προστάτευε τους ανθρώπους από τους λύκους. Στην αρχή της γιορτής, οι άντρες θυσίαζαν μια κατσίκα και έναν σκύλο και μετά μαστίγωναν τις γυναίκες με τα δέρματα αυτών των ζώων. 

Κατά τη διάρκεια αυτού του γuμνού, μεθυσμένου πάρτι, οι νεαρές γυναίκες της πόλης έμπαιναν στην ουρά και περίμεναν τους άντρες να τις χτυπήσουν. Υποτίθεται πως αυτό το έθιμο έκανε τις γυναίκες γόνιμες και κατόπιν τους έδινε την "ευκαιρία" να συμπεριληφθούν σε μια κλήρωση για προξενιό. 

Τον τρίτο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' διέταξε τον θάνατο δύο ανδρών στις 14 Φεβρουαρίου. Τα ονόματά τους; Βαλεντίνος και Βαλεντίνος. Εκτελέστηκαν σε διαφορετικά χρόνια, αλλά η Καθολική Εκκλησία τους τίμησε αργότερα και τους δύο ως μάρτυρες και ονόμασε την 14η Φεβρουαρίου ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στη συνέχεια, τον πέμπτο αιώνα, ο Πάπας Gelasius I αποφάσισε να συνδυάσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με εκείνο το τρελό φεστιβάλ Lupercalia σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από την παγανιστική παράδοση. Το φεστιβάλ ήταν απίστευτα δημοφιλές.

O Βαλεντίνος που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την αγάπη

Ένας από τους Αγίους Βαλεντίνους που έγινε μάρτυρας ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας που ήταν γνωστός για την υπεράσπιση της αγάπης.

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' (ο οποίος αργότερα διέταξε τον θάνατο του Βαλεντίνου) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει την αυτοκρατορία του πριν καταρρεύσει, αποφάσισε να απαγορεύσει όλους τους γάμους των νέων επειδή πίστευε ότι οι άγαμοι στρατιώτες πολεμούσαν καλύτερα από τους παντρεμένους. Ο πατέρας Βαλεντίνος δεν ήταν οπαδός αυτής της ιδέας και συνέχισε να κάνει γάμους κρυφά. Μόλις τον έπιασαν, φυλακίστηκε και αργότερα σκοτώθηκε.

Ο Σαίξπηρ το έκανε λίγο πιο γλυκό

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σαίξπηρ που μετέτρεψε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε ημέρα γιορτής της αγάπης. Αυτός και ο Geoffrey Chaucer έγραψαν γλυκά λόγια για τον Άγιο Βαλεντίνο στα κείμενα τους.

Στον Άμλετ η νεαρή Οφηλία, ερωτευμένη με τον πρίγκιπα της Δανίας, τραγουδά για τον Άγιο Βαλεντίνο, νωρίς το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου.

FACTS

  • Έως και το 52% των καταναλωτών γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αμερική.
  • Περίπου 3 στους 10 Αμερικανούς θα χρεώσουν τις πιστωτικές κάρτες τους χωρίς απαραίτητα να μπορούν να αποπληρώσουν άμεσα το χρέος.
  • Το 35% των καταναλωτών θα ψωνίσει διαδικτυακά τα δώρα τους.
  • Περίπου 224 εκατομμύρια τριαντάφυλλα καλλιεργούνται ειδικά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
  • Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι αρραβωνιάζονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
  • Στην Ουαλία οι ερωτευμένοι γιορτάζουν τον έρωτά τους νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, την ημέρα της Αγίας Ντούιν ή Ντούινβεν (Dwyn ή Dwynwen) – της Αγίας του Έρωτα.
  • Στο Νόρφολκ της Αγγλίας, η παράδοση θέλει τους ερωτευμένους να εορτάζουν από την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι θα πρέπει να λάβουν δώρο την παραμονή της 14ης Φεβρουαρίου από τον Jack Valentine, αλλιώς τους επισκέπτεται το σατανικό alter ego του, το Snatch Valentine, με σκοπό να τους κάνει φάρσα.
  • Οι Ιάπωνες είναι παθιασμένοι με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά τη γιορτάζουν με μια ανατροπή. Οι γυναίκες αναμένεται να δώσουν σοκολάτα στους άνδρες της ζωής τους. Και ένα μήνα μετά, οι άντρες ανταποδίδουν.
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Έφη έχει πάρει 20 διεθνή βραβεία για τις ταινίες της, ακούει τέκνο και βλέπει Sesame Street

Πριν 1 εβδομάδα

Μιλάμε με την αγαπημένη σκηνοθέτιδα και δημιουργό animation που είναι ασταμάτητη

Έρευνα αποκαλύπτει πως, η ηλικία σου φαίνεται από μια απλή κίνηση του χεριού

Πριν 3 εβδομάδες

Για πιάσε το κινητό σου να δούμε σε ποια γενιά ανήκεις

Οι μεγαλύτεροι φαρσέρ της Ελλάδας, τα πρώτα trolls της χώρας

Πριν 4 εβδομάδες

Ποιος θυμάται τον Φουσέκη, το Λέντη και τους Πατρινούς;

Η ιστορική αλλαγή που θα δούμε στην Εθνική Γερμανίας μετά από 70 χρόνια

Πριν 5 εβδομάδες

Τι αλλάζει στα Πάντσερ μετά από 70 χρόνια

Η ιστορία του κόσμου μέσα από στιγμές της Eurovision: Πολιτικοκοινωνικές αλλαγές και μουσική

Πριν 6 εβδομάδες

Όταν ο διαγωνισμός παίρνει άλλο χαρακτήρα

Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα

Πριν 6 εβδομάδες

Πρωτοπόρος, φεμινίστρια, κινηματογραφίστρια

Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης

Πριν 6 εβδομάδες

Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2024

Πριν 7 εβδομάδες

Η ελληνική κοινωνία, με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και την πλούσια ιστορία της, επηρεάζει τις εμπειρίες και τους ρόλους των γυναικών.

Τα συγκλονιστικά σπίτια του πρωταγωνιστή του Big Bang Theory σε Νέο Δελχί και Λος Αντζελες

Πριν 7 εβδομάδες

Ο Kunal Nayyar και η γυναίκα του Neha Kapur έχουν μοναδικό γούστο

Τι πραγματικά σημαίνει η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου

Πριν 8 εβδομάδες

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.