Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Σήμερα έμαθα: Σε ποια χώρα ανήκει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, η Γροιλανδία;

Σήμερα έμαθα: Σε ποια χώρα ανήκει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, η Γροιλανδία;
Photo by Visit Greenland on Unsplash

Η Γροιλανδία είναι επίσημα το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που δεν είναι ήπειρος. Με 56.000 ανθρώπους, η Γροιλανδία έχει τη δική της εκτεταμένη τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά είναι επίσης μέρος του Βασιλείου της Δανίας.

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση 26/2/2024 | 00:05

Παρά την απόσταση μεταξύ της Γροιλανδίας και της Δανίας, περίπου 3.532 χιλιόμετρα μεταξύ των πρωτευουσών τους, η Γροιλανδία συνδέεται πολιτικά και πολιτιστικά με τη Δανία για μια χιλιετία. Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, όταν επαναπροσδιορίστηκε ως περιφέρεια της Δανίας. Εκτός από τη δική της τοπική κυβέρνηση, η Γροιλανδία έχει δύο εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δανίας, το Folketing όπως ονομάζεται.

Η Γροιλανδία διοικούνταν από τη Δανία από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι το 1979, όταν άρχισε η κυριαρχία της χώρας. Το 2009 όμως, η Γροιλανδία ενέκρινε τον νόμο περί αυτοδιοίκησης με δημοψήφισμα.

Αυτό σημαίνει ότι η Γροιλανδία μπορεί να γίνει πιο αυτόνομη. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική, η αμυντική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας δεν μπορούν να μεταφερθούν στη Γροιλανδία. Υπάρχουν σχεδόν 7.000 Δανοί που ζουν στη Γροιλανδία με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι Ινούιτ.

Τα τελευταία χρόνια, η Γροιλανδία είδε μια σημαντική αύξηση της μετανάστευσης από την Ασία, ιδιαίτερα από τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Κίνα.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.