Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η κατάληψη του πλοίου από το Ιράν και πώς φτάσαμε εκεί

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η κατάληψη του πλοίου από το Ιράν και πώς φτάσαμε εκεί

Η κατάληψη του εμπορικού πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κόλπο του Ομάν, είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην διαρκώς κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολη και ειδικά μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 13/4/2024 | 19:46

Βίντεο δείχνει κομάντος να κατεβαίνουν με ελικόπτερο στο πλοίο, που σύμφωνα με την Τεχεράνη, είναι ισραηλικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ, στον Κόλπο του Ομάν. Οι κομάντος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου. Στο βίντεο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια προτρέπει τους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη με πυρά.

Το πλοίο είναι το MSC Aries με πορτογαλική σημαία, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με την εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime αποτελεί μέρος του ομίλου Zodiac, του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Όφερ. Το πλοίο τελευταία φορά εντοπίστηκε στα ανοικτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα Στενά του Ορμούζ την Παρασκευή και είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού του, κάτι που είναι σύνηθες για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κινούνται στην περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα από την ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC., 25 μέλη πληρώματος επιβαίνουν στο πλοίο: «Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η κατάληψη του πλοίου από το Ιράν και πώς φτάσαμε εκεί

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε το απόγευμα του Σαββάτου την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία: «Το καθεστώς του Αγιατολάχ του Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με το IRNA, το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και «κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα» του Ιράν. Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη του πλοίου MSC Aries.

«Το Ιράν θα φέρει τις συνέπειες εάν επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο Ισραηλινός ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση το Σάββατο. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε το Ισραήλ από περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε», είπε επίσης.

Ταραχές στη Δυτική Όχθη - Βρέθηκε το πτώμα αγνοούμενου Ισραηλινού εφήβου

Σήμερα Σάββατο επίσης, εντοπίστηκε το σώμα αγνοούμενου Ισραηλινού εφήβου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση», όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η εξαφάνιση του 14χρονου Binyamin Achimair πυροδότησε μια μεγάλη επίθεση εποίκων σε ένα παλαιστινιακό χωριό την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου πολλά σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant είπε στο πλήθος να μην «πάρει τον νόμο στα χέρια [του]», ανέφεραν οι Times of Israel. «Οι πράξεις εκδίκησης θα δυσκολέψουν τους στρατιώτες μας στην αποστολή τους», είπε ακόμα ο ίδιος.

Μια ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψε το τέμενος Abu Bakr as-Siddiq και επίσης προκάλεσε ζημιές σε κοντινά σπίτια στο Deir al-Balah, στο κέντρο της Γάζας, μετέδωσε το Al Jazeera. Τουλάχιστον 33.686 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.309 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 52 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν και 95 που τραυματίστηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε ένα αυτοκίνητο σε μια πολυτελή γειτονιά της Δαμασκού, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας το Σάββατο, επικαλούμενα αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχει γίνει αμέσως σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη ή ποιος είχε στόχο. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Mazzeh, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ιράν και άλλες ξένες αποστολές.

Ανησυχία στη Δύση: «Μην το κάνετε», διαμηνύει ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, η Δύση ανησυχεί για την ένταση στη Μέση Ανατολή: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντζ το Σάββατο. Ο Κάμερον είπε ότι είχε συζητήσει «τις κοινές μας ανησυχίες για τις ιρανικές απειλές για επίθεση στο Ισραήλ» με τον Γκαντζ. «Περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και διακινδυνεύει περαιτέρω απώλεια ζωής αμάχων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι αναμένει μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ «αργά παρά αργότερα» και εξέδωσε ένα τελευταίο μήνυμα προς την Τεχεράνη: «Μην το κάνετε». «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Τα σχόλια του Μπάιντεν ήρθαν καθώς ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η προοπτική μιας ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό ενός ιρανικού προξενικού κτιρίου στη Συρία ήταν «ακόμα μια βιώσιμη απειλή».

Αλλάζουν πορεία αεροπορικές - Κλείνουν πρεσβίες στο Ιράν

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ανακατευθύνει τις πτήσεις της μεταξύ Περθ και Λονδίνου για να αποφύγει τον εναέριο χώρο του Ιράν εν μέσω της έξαρσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ένας εκπρόσωπος της Qantas είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αεροπορική εταιρεία θα προσαρμόσει προσωρινά τις διαδρομές πτήσεων λόγω «της κατάστασης σε μέρη της Μέσης Ανατολής». Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM επίσης δεν θα πετά πλέον πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο τύπου ANP το Σάββατο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της KLM. Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM, είπε ότι η κίνηση είναι προληπτική και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πετά προς το Τελ Αβίβ. Η Ολλανδία, επιπλέον, θα κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη την Κυριακή ως «προληπτικό μέτρο», ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει την Κυριακή εάν η πρεσβεία θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία επανέλαβαν την πρόθεσή τους να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία χωρών που σύντομα θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως εθνικό κράτος. Ο Ιρλανδός αρχηγός, Simon Harris, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, είχαν διμερείς συνομιλίες στο Δουβλίνο την Παρασκευή και δεσμεύτηκαν να συγκεντρώσουν διεθνή υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Με πληροφορίες από Guardian

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πριν 3 μέρες

Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Πριν 3 μέρες

Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν ‑ Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές

Πριν 3 μέρες

Στην Ταϊβάν έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.000 μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση των 7,2 βαθμών

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πριν 4 μέρες

Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς ‑ Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη

Πριν 1 εβδομάδα

Ατυπη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό στο Masters του Μόντε Κάρλο πήρε ο Κάσπερ Ρουντ από τον Στέφανο Τσιτσιπά

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.