Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Βρετανία: Έλλειψη κολοκύθας λίγο πριν το Χάλογουιν ‑ Από 10.000 σε 50 σε ένα αγρόκτημα ‑ Γιατί δεν τις πότισαν

Βρετανία: Έλλειψη κολοκύθας λίγο πριν το Χάλογουιν ‑ Από 10.000 σε 50 σε ένα αγρόκτημα ‑ Γιατί δεν τις πότισαν
Christina & Peter / Pexels

Έλλειψη κολοκύθας απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει Halloween, καθώς η ζέστη και η ξηρασία περιόρισαν δραστικά την παραγωγή. Σε αγρόκτημα του Σάφολκ αναπτύχθηκαν μόλις 50 κολοκύθες αντί για 10.000.

Δημοσίευση 18/10/2026 | 19:39

Η έλλειψη κολοκύθας στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει Halloween έχει πολύ συγκεκριμένη αιτία στο Ruffins Farm του Σάφολκ. Η Λιζ Πάτερσον και ο Άντριου Κινγκ είχαν νερό, αλλά το έδωσαν στα ζώα τους: «Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να ποτίσουμε, έχουμε νερό, αλλά έχουμε επίσης 500 προβατίνες αναπαραγωγής, οπότε έπρεπε να δώσουμε το νερό σε αυτές», δήλωσε η Πάτερσον στο πρακτορείο PA.

Οι αγρότες αναφέρουν ότι οι ξηρές συνθήκες έπληξαν σοβαρά τις καλλιέργειες μετά το ασυνήθιστα θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Πολλές κολοκύθες δεν αναπτύχθηκαν επαρκώς, ενώ όσες έφθασαν στη συγκομιδή είναι πολύ μικρότερες από το συνηθισμένο.

Από 10.000 κολοκύθες σε 50: τι συνέβη στο Ruffins Farm;

Η Πάτερσον και ο Κινγκ λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια με επιτυχία μια καλλιέργεια κολοκύθας στο Μπέρι Σεντ Έντμουντς του Σάφολκ. Τα προηγούμενα χρόνια το ζευγάρι παρήγαγε περίπου 10.000 κολοκύθες. Φέτος αναπτύχθηκαν μόλις περίπου 50, και δεν μπόρεσαν να διαθέσουν κολοκύθες στο κοινό.

«Νομίζω ότι έκανε και υπερβολική ζέστη. Δεν έγινε επικονίαση, οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά απέτυχε εντελώς», πρόσθεσε η Πάτερσον.

Όπως εξήγησε, η ξηρασία είχε «τρομερές συνέπειες για εμάς, οικονομικά αλλά και συναισθηματικά, επειδή δεν φύτρωσε ούτε το χορτάρι για τα πρόβατά μας». «Λόγω της ξηρασίας δυσκολευόμασταν να ταΐσουμε τα πρόβατά μας και οι κολοκύθες δεν μεγάλωσαν καθόλου. Ήταν πραγματικά στενάχωρο και ανησυχητικό», είπε.

Τι φοβούνται οι παραγωγοί για την επόμενη χρονιά και τον Ελ Νίνιο;

Οι δύο παραγωγοί φοβούνται ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να φέρει νέα ξηρασία την επόμενη χρονιά. Όπως λένε, η προοπτική αυτή τους έχει αναγκάσει να λάβουν ορισμένες «σημαντικές αποφάσεις».

«Επειδή, όμως, ο κόσμος μάς γνωρίζει για τις κολοκύθες μας και τις αγαπά τόσο πολύ, θα δώσουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε σπόρους και θα σπείρουμε ξανά», ανέφερε η Πάτερσον.

«Αν δεν πετύχει, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι αυτό το κλίμα δεν προσφέρεται για κολοκύθες. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» πρόσθεσε.

Πού φαίνεται η έλλειψη κολοκύθας πέρα από το Σάφολκ;

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο Νάιαλ Σμιθ, που εργάζεται στο Picking Patch, έναν εποχικό χώρο αγροτικών δραστηριοτήτων στο Νιου Φόρεστ, δήλωσε ότι «είναι το δεύτερο καλοκαίρι που αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το νερό».

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, φέτος οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ένα τοπικό οικογενειακό αγρόκτημα να καλλιεργήσει τις κολοκύθες για τις εκδηλώσεις τους ενόψει Halloween. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε κάποιες κολοκύθες, αλλά ακόμη και η μεγαλύτερη είναι κατά 50% έως 60% μικρότερη από το συνηθισμένο μέγεθος», εξήγησε.

«Έτσι, αναδιαμορφώσαμε κάπως αυτό που προσφέρουμε. Έχουμε μια αγορά κολοκύθας, ο χώρος είναι πολύ όμορφος, αλλά έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στις δραστηριότητες για το Halloween. Δεν είμαστε πια απλώς ένας χώρος όπου οι επισκέπτες μαζεύουν μόνοι τους κολοκύθες», πρόσθεσε.

Υπάρχουν αποθέματα κολοκύθας για το Halloween;

Σύμφωνα με τον Σμιθ, οι κολοκύθες είναι φέτος «πολύ μικρότερες» σε ολόκληρη τη χώρα. «Ξέρω ότι πολλές καλλιέργειες έχουν πολύ, πολύ απογοητευτική παραγωγή και μέχρι τις ενδιάμεσες σχολικές διακοπές θα έχουν ξεμείνει», είπε.

Όπως τόνισε, οι παραγωγοί και οι πωλητές δεν έχουν επιπλέον ποσότητες για να καλύψουν τη ζήτηση. «Δεν υπάρχουν αποθέματα. Τις κανονικές χρονιές, αν χρειαστεί, μπορούμε να πάρουμε ένα τηλέφωνο και να βρούμε 2.000, 3.000 ή 4.000 κολοκύθες. Φέτος δεν υπάρχει καμία περίπτωση».

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Φλέγεται» η Ευρώπη: Νεκρός διαδηλωτής, 1.200 προσαγωγές ‑ Τι ξεσήκωσε ταυτόχρονα Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Ιταλία

Χτες

Οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη απλώθηκαν από το Παρίσι και τα Τίρανα ως τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο και τη Λισαβόνα, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Βρετανία: Έλλειψη κολοκύθας λίγο πριν το Χάλογουιν ‑ Από 10.000 σε 50 σε ένα αγρόκτημα ‑ Γιατί δεν τις πότισαν

Χτες

Η Λιζ Πάτερσον και ο Αντριου Κινγκ του Ruffins Farm στο Σάφολκ είδαν την ξηρασία να καταστρέφει τη σοδειά τους ενόψει Halloween, ενώ στο Νιου Φόρεστ οι κολοκύθες είναι 50% έως 60% μικρότερες.

Βραζιλία: Εργάτης πήδηξε από απορριμματοφόρο την τελευταία στιγμή ‑ Πώς βγήκε από τη σύγκρουση

Χτες

Η κάμερα ασφαλείας στην Αλταμίρα της πολιτείας Παρά κατέγραψε φορτηγάκι να πέφτει στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, με τον εργαζόμενο να γλιτώνει με τραύματα στο πόδι και στο πέλμα.

«Έκαψα 250 ανθρώπους για 220 δολάρια την εβδομάδα» ‑ Η ανατριχιαστική μαρτυρία εκτελεστή καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό

Χτες

Ο μασκοφόρος που δηλώνει μέλος του Jalisco New Generation ισχυρίζεται ότι στο Rancho Izaguirre εκτελέστηκαν πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ εθελοντές αναζητούν αγνοουμένους στην περιοχή.

Έπεσε μονοκινητήριο αεροσκάφος στην Πιερία: Χωρίς τις αισθήσεις τους οι δύο επιβαίνοντες

Χτες

Το ελαφρύ μονοκινητήριο έπεσε σε ξερή κοίτη ποταμού κοντά στην Αερολέσχη Πιερίας, στην Κονταριώτισσα, χωρίς να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Γιοτ με πισίνα 50 μέτρων δίπλα στην έπαυλή του ‑ Πόσα σκάφη εντόπισε το BBC

Χτες

Στο παραθαλάσσιο Γουόνσαν, κοντά στην έπαυλη του Κιμ Γιονγκ Ουν, κινούνται σκάφη πολυτελείας, ενώ περίπου το 40% του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας είναι υποσιτισμένο.

Βόλος: Ο Μαζωνάκης σε τοίχο της Ερμού 89 ‑ Οι δύο καλλιτέχνες πίσω από το κρητικό mural

Χτες

Το έργο για τον Γιώργο Μαζωνάκη φέρνει την κρητική λαϊκή παράδοση στη σύγχρονη τέχνη του δρόμου, στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης.

Super El Niño: Ξεφύτρωσε δεύτερο «πλοκάμι» ‑ Ο χάρτης που ανησυχεί τους επιστήμονες

Χτες

Οι εικόνες της Senamhi, της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Περού, δείχνουν τη θερμότητα να απλώνεται ως τις ακτές της Χιλής, ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός βλέπει το φαινόμενο να συνεχίζεται έως τον Φεβρουάριο.

Χάρης Βαρθακούρης: Πολύ σοβαρό ατύχημα ‑ Ακύρωσε τις εμφανίσεις του

Χτες

Ο Χάρης Βαρθακούρης χειρουργήθηκε έπειτα από πτώση στη βροχή και αναβάλλει την πρεμιέρα στο Ποσειδώνιο με τον Θοδωρή Φέρρη.

Plaza: Ο λόγος που κλείνει το ξενοδοχείο του «Μόνος στο Σπίτι 2»

Πριν 4 μέρες

Το ξενοδοχείο Plaza της Fifth Avenue, όπου διαθέτουν διαμερίσματα και Έλληνες εφοπλιστές, κλείνει από τον επόμενο Ιανουάριο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Πλακιάς σε Βελόπουλο για τα οστά στη Βουλή: «Βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»

Πριν 4 μέρες

Ο πατέρας των διδύμων Θώμης και Χρύσας που χάθηκαν στα Τέμπη υποστηρίζει ότι τα οστά που έδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανήκουν σε σκύλο και μοσχάρι.

Πωλείται ελληνικό νησί για 4,5 εκατ. ευρώ – Οι τρεις παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά

Πριν 4 μέρες

Χαρακτηρίζεται ως ένας «λευκός καμβάς» για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.