Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Το γλωσσάρι του Masterchef για να καταλαβαίνεις τους μαγειρικούς όρους

Το γλωσσάρι του Masterchef για να καταλαβαίνεις τους μαγειρικούς όρους

Δημοσίευση 16/5/2019 | 21:45

Βλέπεις Master Chef και το μόνο που καταλαβαίνεις είναι οι σπόντες που πετάνε οι παίκτες μεταξύ τους; Όσον αφορά τα πιάτα όμως, τι είναι όλοι αυτοί οι μαγειρικοί όροι που ξεφουρνίζουν κριτές και επίδοξοι μάγειρες; Μάλλον ήρθε η ώρα να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου και ίσως και να τσεκάρεις λίγο την αλατότητα και την οξύτητα των δικών σου πιάτων! Απομνημόνευσε λοιπόν το παρακάτω γλωσσάρι και εντυπωσίασε φίλους και συγγενείς την επόμενη φορά που θα κάτσετε μπροστά στην τηλεόραση για να δείτε Master Chef:

Aροζέ: Το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αλ ντέντε: Κυριολεκτικά σημαίενει «στο δόντι». Φαγητό, κυρίως ζυμαρικά αλλά και λαχανικά, μαγειρεμένο τόσο όσο να ”κρατάει” λίγο.

Γλασέ: Καλύπτουμε κάποιο γλυκό με γλάσο /Μειώνουμε τα υγρά στο φαγητό ώστε γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι/ Γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη.
Γκρατινέ: Το ρόδισμα ενός φαγητού που έχει καλυφθεί με μπεσαμέλ ή τυριά.
Γκραντέν ή ογκραντέν: Μαγειρεύουμε ή τελειώνουμε ένα φαγητό στο φούρνο, ώστε να έχει στην επιφάνεια του μια κρούστα χρυσαφί. Συνήθως, χρησιμοποιούμε φρυγανιά ή τριμμένα τυριά.

Εσκαλόπ: Οι λεπτές φέτες κρέατος

Ζουλιέν: Τρόπος κοπής λαχανικών σε λεπτές λωρίδες-μπαστουνάκια

Κλαριφιέ: Κάνουμε διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.
Κονφί: Τα φρούτα που βράζονται και διατηρούνται σε ζάχαρη/ Κρέας που διατηρείται στο λίπος του.

Μπλανσάρισμα: 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από ντομάτες ή φρούτα. Ειδικά τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.
Μπλανσίρ: βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα, ενώ γίνονται και πιο μαλακά.

Μπραιζέ: Κρέας ή πουλερικό, μαγειρεμένο σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα με πολύ λίγο υγρό. Συνήθως, μαγειρεύεται πάνω σε μια στρώση λαχανικών που το διατηρούν ζουμερό, και στην συνέχεια το ψήσιμο ολοκληρώνεται στον φούρνο.
Ντεγκλασέ: Με τη βοήθεια κρασιού ή ζωμού, ”ξύνουμε” τον πάτο ενός ταψιού ή τηγανιού για να πάρουμε τα αρώματα από τις ουσίες και τους χυμούς που έχουν μείνει και να κάνουμε μια πολύ νόστιμη σάλτσα.

Παστινάκη: Λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.
Πανέ: Περνάμε ένα κομμάτι κρέας, ψάρι ή λαχανικό από χτυπημένο αυγό και τριμμένη φρυγανιά για να δημιουργήσουμε μια κρούστα.
Ποσέ: Τρόπος μαγειρέματος κατά τον οποίο σιγοβράζουμε κάτι μέσα σε υγρό, που βρίσκεται σχεδόν στο σημείο βρασμού του. Η πιο συνήθης παρασκευή είναι τα αβγά ποσέ.

Ραγού: Για να κάνουμε κοκκινιστό ραγού, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και αφού το έχουμε μπλανσάρει, το σοτάρουμε σε βούτυρο ή λαδί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προαιρετικά σκόρδο, σβήνουμε με κόκκινο κρασί, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μπαχαρικά, προσθέτουμε ζωμό, τοματοπολτό και τοματάκια κονκασέ. Τελειώνουμε στο φούρνο.

Σβήσιμο: Σταματάμε το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα, ρίχνοντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό.
Σεβίτσε: Κομμάτια ωμού ψαριού, μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου.
Σινουά: Κωνικό σουρωτήρι ειδικό για σούπες, σάλτσες, ζωμούς.

Ταρτάρ: Είδος προετοιμασίας ψιλοκομμένου ωμού κρέατος, προαιρετικά μαζί με σως ή μπαχαρικά. Σερβίρεται συχνά και σαν αλοιφή.
Τερίνα ή τερίν: Σκεύος στο οποίο μαγειρεύονται πατέ. Επίσης, την ίδια ονομασία παίρνει και το φαγητό που μαγειρεύεται σε τέτοιο σκεύος. Οι τερίνες, συνήθως, καλύπτονται στην επιφάνειά τους με λωρίδες λίπους.

Φλαμπέ: Ανάβουμε φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.

Sous Vide: Παίρνουμε το υλικό, το κλείνουμε αεροστεγώς σε μια σακουλίτσα αφαιρώντας εντελώς τον αέρα, και το βυθίζουμε σ’ ένα «μπάνιο» με ζεστό νερό που η θερμοκρασία του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 56,5-85°C, ανάλογα με το τι μαγειρεύουμε και για πόση ώρα.

Πηγή: olivemagazine.gr

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπάρχει τρόπος να διώξω την κατακράτηση υγρών από το σώμα μου;

Πριν 3 εβδομάδες

Η κατακράτηση υγρών, αποτελεί έναν πολύπλοκο βιολογικό μηχανισμό

Η Ζέτα Μακρυπούλια έφερε την άνοιξη με το πιο άνετο outfit για χαλαρές βόλτες

Πριν 6 εβδομάδες

Εντυπωσιάζει πάντα με τις υπέροχες αναλογίες της αλλά και με τις κομψές στυλιστικές της επιλογές!

TripAdvisor: H καλύτερη παραλία στον κόσμο για το 2025 είναι ελληνική

Πριν 11 εβδομάδες

Η ελληνική παραλία που ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο για τη ροζ άμμο και τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά

Τα τρία ελληνικά νησιά που προτείνει η La Repubblica για διακοπές το 2025

Πριν 17 εβδομάδες

Οδοιπορικό της La Repubblica στις Κυκλάδες

«Νυκτοτουρισμός» ή «Nocturism»: Στο νέο travel trend του 2025, κυνηγάμε το Βόρειο Σέλας

Πριν 19 εβδομάδες

Το ταξίδι με στόχο τις νυχτερινές εμπειρίες αναμένεται να είναι η μεγάλη ταξιδιωτική τάση το 2025

Νέα ελληνική πρωτιά στο Taste Atlas: Το ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα που αναδείχθηκε καλύτερο στην Ευρώπη

Πριν 19 εβδομάδες

Ισοβαθμία στην κορυφή μεταξύ μελομακάρονων και μπακλαβά

Ταξιδιωτικός influencer εξηγεί γιατί επιλέγει πάντα την χειρότερη θέση στο αεροπλάνο

Πριν 34 εβδομάδες

Ωστόσο σημειώνει πως για εκείνον είναι η καλύτερη θέση στο αεροπλάνο

Πώς να απομακρύνετε τα περιστέρια με έναν αθώο και αποτελεσματικό τρόπο

Πριν 37 εβδομάδες

Τα περιστέρια είναι ακίνδυνα πλάσματα, αλλά είναι απίστευτα αποκαρδιωτικό το...αποτύπωμά τους

Τα σημεία που καίγονται στον ήλιο αλλά ξεχνάμε πάντα να προστατέψουμε

Πριν 40 εβδομάδες

Συμβαίνει συνέχεια, σε όλους μας

Καύσωνας: Αυτό είναι το κόλπο για να μετατρέψεις τον ανεμιστήρα σε κλιματιστικό με ένα μπουκάλι

Πριν 42 εβδομάδες

Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών

10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν γονείς και παππούδες, σύμφωνα με παιδοψυχολόγους

Πριν 53 εβδομάδες

Tα παιδιά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδιο χρήσης και η γονική μέριμνα είναι μια εξελισσόμενη εμπειρική διαδικασία

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.