Η Σουηδία δίνει 32.000 ευρώ σε μετανάστες για να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους

Υπάρχει «απόλυτη ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο η μετανάστευση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, επαναλαμβάνοντας σε συνέντευξή του στο Euronews την πρότασή του για σημαντική αύξηση του ποσού που προσφέρει η Σουηδία ως οικονομικό κίνητρο σε μετανάστες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δημοσίευση 5/5/2025 | 13:07
Το τρέχον επίδομα ανέρχεται σε 900 ευρώ ανά ενήλικο. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή είχε έως τώρα περιορισμένη επιτυχία. Το 2023, εγκρίθηκε μόνο μία από τις 70 αιτήσεις, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης.
Για την αντιστροφή αυτής της τάσης, μια νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει την αύξηση του ποσού στα 32.000 ευρώ, δηλαδή αύξηση 3.400%.
Αν και η ιδέα των οικονομικών κινήτρων για εθελοντική επιστροφή υφίσταται εδώ και δεκαετίες, ο Κρίστερσον δήλωσε ότι τώρα αντλεί έμπνευση από το μοντέλο της Δανίας, η οποία έχει θέσει ως στόχο μια ομάδα 22.000 ατόμων.
«Αντιγράφουμε ουσιαστικά το μοντέλο της Δανίας και αυξάνουμε το ποσό σημαντικά, ώστε να διευκολύνουμε όσους αντιλαμβάνονται ότι θα προτιμούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους και για διάφορους λόγους δεν νιώθουν ότι βρίσκουν μια καλά λειτουργική ζωή στη Σουηδία», ανέφερε, χαρακτηριστικά.
Ο Κρίστερσον αναγνώρισε ότι η μέθοδος αυτή δεν θα ελκύσει πολλούς, αλλά υπογράμμισε το υποκείμενο πρόβλημα.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι μια μέθοδος που θα λειτουργήσει για πάρα πολλούς ανθρώπους, αλλά έχουμε πρόβλημα με την ένταξη. Αν άνθρωποι που έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στη Σουηδία ουσιαστικά δεν ενσωματώνονται, δεν εκτιμούν πραγματικά τον σουηδικό τρόπο ζωής, τότε τουλάχιστον θα σκεφτούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους», τόνισε.
Η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ο Κρίστερσον εξέφρασε επίσης την έντονη υποστήριξή του σε μια ρυθμισμένη μεταναστευτική πολιτική, όπως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της ΕΕ, και τόνισε ότι οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο δεν θα πρέπει να παραμένουν στην Ευρώπη.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 80% των ανθρώπων με απορριπτική απόφαση για άσυλο που παρόλα αυτά παραμένουν στην Ευρώπη. Αυτό είναι απλώς απαράδεκτο για τη Σουηδία. Το έχουμε καταφέρει αυτό, νομίζω ότι τώρα έχουμε περίπου 20% που παραμένουν παρότι δεν θα έπρεπε, από όσους έχουν απορριφθεί. Επομένως, είναι απόλυτη ανάγκη να αποκτήσουμε έλεγχο στη μετανάστευση», είπε ο Κρίστερσον.
Σημείωσε ότι οι στάσεις σε όλη την Ευρώπη αλλάζουν ραγδαία, γεγονός που ενδέχεται να διευκολύνει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη μεταναστευτική πολιτική.