Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Με ένα email από το γραφείο προσωπικού του Λευκού Οίκου απέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κάρλα Χέιντεν, βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου από το 2016.

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/5/2025 | 13:46

Η Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ηγήθηκε της Βιβλιοθήκης, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 για δεκαετή θητεία.

Η απόλυσή της, για την οποία ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία εξήγηση, προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς. Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις καταδίκασε με δήλωσή του την άδικη ενέργεια, κάνοντας λόγο για «επίδειξη αναισθησίας». Μάλιστα, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιχειρεί «να απαγορεύσει βιβλία, να ξεπλύνει την αμερικανική ιστορία και να γυρίσει πίσω το ρολόι».

Παράλληλα, δημοκρατικοί βουλευτές, όπως η Ρόζα Ντελάουρο, δήλωσαν ότι η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής τακτικής «αναίτιων απολύσεων αφοσιωμένων δημόσιων λειτουργών» και αντικατάστασής τους με «κάποιον από τους 'φίλους' του που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα». «Η κίνηση αυτή υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας και διαβρώνει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους θεσμούς μας», δήλωσε η Ντελάουρο. «Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη εξήγηση γι' αυτή την απόφαση».


Ο πρόεδρος ορίζει τον επικεφαλής της Βιβλιοθήκης

Πρόσφατα η Χέιντεν είχε καταθέσει ενώπιον τόσο της Υποεπιτροπής Κατανομής Κονδυλίων της Γερουσίας όσο και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου ο βουλευτής Τζόζεφ Ντ. Μορέλ προειδοποίησε πως η κυβέρνηση Τραμπ στοχοθετεί πολιτιστικούς θεσμούς, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι μια υπηρεσία του νομοθετικού κλάδου, αλλά ο πρόεδρος ορίζει τον επικεφαλής της, ο διορισμός του οποίου επικυρώνεται στη συνέχεια από τη Γερουσία. Ο Μορέλ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα δώσει στο κοινοβούλιο την εξουσία του διορισμού του Βιβλιοθηκονόμου του Κογκρέσου, με στόχο να προστατευθεί η θέση από κομματική ανάμιξη.

Σε δήλωσή του, ο Μορέλ χαρακτήρισε την Χέιντεν «ηρωίδα» και εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια «μιας πατριώτισσας δημόσιας λειτουργού» που αφιέρωσε την καριέρα της στην υπηρεσία του κοινού, από το να βοηθάει παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μέχρι να προστατεύει ζωτικής σημασίας εθνικούς θησαυρούς.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα στο 80%

Σήμερα

Στο 80% ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του στο Truth Social

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Σήμερα

Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ ‑ Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ

Χτες

Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα

Χτες

Ανησυχία για την κατάστασή της

Habemus Papam: Λευκός καπνός στο Βατικανό

Χτες

Εκλέχθηκε νέος Πάπας

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού

Χτες

Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Σύγχυση στο Βατικανό: Βγήκε λευκός καπνός χωρίς να έχει εκλεγεί νέος Πάπας

Χτες

Ο λευκός καπνός καταγράφηκε από κάμερα ενώ το πλήθος κόσμου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρέθηκε να απορεί καθώς δεν υπήρχε... νέος Πάπας

Πέθανε ο δεξιοτέχνης ακορντεονίστας Βασίλης Δρογκάρης

Χτες

Είχε συνεργαστεί με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Η στιγμή που ινδική αεροπορία βομβαρδίζει πακιστανικούς στόχους

Προχτές

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ινδίας, οι επιθέσεις στόχευσαν εννέα σημεία, από τα οποία φαίνονται τα δύο στο βίντεο

Παιδί 12 ετών συνελήφθη για ξυλοδαρμό δύο αστυνομικών

Πριν 3 μέρες

Η αστυνομία πιστεύει ότι έδινε εντολές σε μεγαλύτερους του

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.